Joanikije: Molim i preklinjem da dobrobit naroda bude na prvom mestu

Svet 05. sep. 202110:06 > 11:12
Podeli:

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je na Cetinju. Uprkos brojnim tenzijama i sukobima policije i demonstranata, ceremonija ustoličenja je obavljena, a mitropolit se obratio vernicima.

Uz blagoslov patrijarha Porfirija i povike „Dostojan“ zvanično je ustoličen mitropolit Joanikije.

„To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i posle velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Nismo došli ovde da bilo šta otmemo i ugrozimo ili ne daj Bože ukrademo, došli smo da obavimo sveti čin Vašeg ustoličenja“, rekao je Porfirije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Joanikije se prvo obratio patrijarhu rečima da je svojim dolaskom na Cetinje pokazao veliku ljubav prema narodu Crne Gore.

„Trebaće nam dosta vremena da prevaziđemo ove podele. Mi smo činili sve da ih ne bude, ali one su veštački izazvane. Ja nisam došao ovde da mi služe, već da ja služim narodu“, istakao je mitropolit.

On je još jednom pozvao sve državnike i aktere političkog života u Crnoj Gori da im dobrobit naroda bude na prvom mestu, a da podele ostave iza sebe.

„Molim i preklinjem, da dobro naroda i države odrede kao zajednički cilj i da se u skladu sa tim dogovaraju i rešavaju nagomilane probleme u Crnoj Gori“.

Nakon besede mitropolita Joanikija, on i patrijarh Porfirije zagrljeni su napustili ceremoniju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar