Poglavar Grčke pravoslavne crkve u bolnici zbog koronavirusa

Svet 19. nov. 202012:44
Podeli:
Arhiepiskop atinski Jeronimos Foto: EPA/ARIS MESSINIS / POOL

Poglavar Grčke pravoslavne crkve arhiepiskop Jeronimos prebačen je u bolnicu posle pozitivnog testa na Kovid-19, saopštila je danas vodeća atinska bolnica.

Osamdesetdvogodišnji arhiepiskop nalazi se na odeljenju za intenzivnu negu u bolnici Evagelismos, u kojoj se od koronavirusa leči i poglavar Albanske pravoslavne crkve Anastasios od kada je prebačen avionom u Grčku prošle nedelje.

Pročitajte još:

Portparol vlade Stelios Pecas izrazio je želje Vlade Grčke za brzo ozdravljenje Jeronimosa.

Arhiepiskop se sastao sa premijerom Kirjakisom Micotakisom u subotu, ali Pecas je rekao da su obojica imali test na koronavirus pre sastanka i da su rezultati bili negativni.

Pecas je dodao da nema potrebe za premijera da iz predostrožnosti ode u izolaciju zato što je takođe testiran negativno pre puta u Ujedinjene Arapske Emirate ranije ove nedelje.

Nedavna smrt visokog crkvenog velikodostojnika Grčke pravoslavne crkve mitropolita Joanisa ponovo je pokrenula raspravu o bezbednosti dobijanja pričešća za vreme pandemije, pošto svi vernici koriste istu kašiku.

Crkva insistira da ne može biti opasnosti od prenosa pošto je pričest krvi i telo Hrista i prema tome ne može da prenosi bilo kakvu bolest. Crkva navodi da je primenila sve restrikcije za javnu bezbednost.

Šezdesetdvogodišnji mitropolit Joanis umro je od posledica Kovida-19 i sahranjen je ranije ove nedelje.

U Grčkoj je uvedeno zatvaranje cele zemlje do kraja meseca u nastojanju da se zaustavi širenje zaraze. Grčka, zemlja od 11 miliona stanovnika, do sada je zabeležila 82.000 potvrdjenih slučajeva zaraze korona virusa gotovo 1.300 umrlih.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar