Počeo Prajd u Crnoj Gori: U povorci i ministri Milatović i Spajić FOTO

Svet 16. okt. 202116:41
Podeli:
Jakov Milatović i Milojko Spajić
Foto: Privatna arhiva

Učesnici devetog Montenegro Prajda krenuli su u šetnju ulicama užeg centra Podgorice. Oni su se prethodno okupili ispred spomenika kralju Niikoli preko puta Skupštine na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

PROČITAJTE JOŠ:

U užem centru Podgorice, odnosno maršutom kojom treba da prođu učesnici šetnje, policija je blokirala saobraćajnice i prisutan je veći broj njih.

Prajd se odvija pod sloganom „Ljubav vidi“. Danijel Kalezić iz organizacije Kvir Montenegro je poručio da je puno više ljudi, koji su prvi put na prajdu. On je pozvao Vladu i opoziciju da usvoje Zakon o istopolnim brakovima.

Prajdu prisustvuju ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministarka Tamara Srzentić, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima, a prisutan je i ombudsman Siniša Bjeković. Tu je i poslanica GP URA Božena Jelušić, prenose Vijesti.me.

Jakov Milatović i Milojko Spajić
Foto: Privatna arhiva

Spajić i Milatović su poručili da podržavaju održavanje prajda i da su na licu mesta da pokažu da je Crna Gora otvorena za sve.

„Šaljemo poruku jedne normalnosti, da su ovakvi dani jedna normalna stvar za Crnu Goru. Crna Gora ne sme da robuje nikakvim fobijama, homofobijama, ksenofobijama, crkvenim fobijama, bilo kakvim fobijama… Mi smo otvoreno društvo za sve, sve različitosti treba da poštujemo, negujemo, to je naša snaga. I ja sam ponosan što sam iz Crne Gore baš u ovakvim danima“, rekao je Spajić.

Milatović je poručio je da inkluzivnog ekonomskog razvoja nema bez inkluzivnog društva.

„Upravo iz tog razloga mi smo danas ovde, ovo je jedan od načina na koji pokazujemo da podržavamo u potpunosti inkluziju u društvu u svakom smislu.“

Gradonačelnik Vuković je takođe poručio da podržava održavanje prajda, da je to odlika razvijenog sveta. On se podsetio na prajd 2012. na kojem je bilo, kako je istakao, mnogo više policije. Naglasio je da je danas mnogo drugačija slika, odnosno da je manje obezbeđenja.

Učesnici ne poštuju mere propisano za suzbijanje koronavirusa.

Aktuelnim merama zabranjeno je organizovanje javnih priredbi, političkih i privatnih skupova, proslava, žurki, svadbi, kao i drugih manifestacija na otvorenim javnim mestima više od 50 lica, uz poštovanje propisanih mera.

BONUS VIDEO: Prajd Šetnja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar