Počeo drugi sastanak predstavnika parlamentarne većine u CG

Svet 06. jul. 202118:11 > 19:42
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

U Skupštini Crne Gore danas je počeo drugi krug razgovora predstavnika stranaka parlamentarne većine na temu iznalaženja rešenja za izlazak iz političke i institucionalne krize.

Sastanku prisustvuju lideri Demokratskog fronta Nebojša Medojević, Milan Knežević, Andrija Mandić, predsednik Socijalističke narodne partije SNP-a Vladimir Joković, Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore, Miloš Konatar iz URA, Boris Bogdanović iz Demokratske Crne Gore, Miodrag Lekić iz Demosa, Maksim Vučinih iz Radničke partije, Marko Milačić iz Prave Crne Gore i Srdan Pavićević iz Civisa.

Demokratski front ne odustaje od početnih zahteva da se napravi ili nova ili vlada izbornog poverenja, u oba slučaja bez premijera Zdravka Krivokapića, prenosi RTCG.

Eksperiment sa ekspertskom Vladom, kako je kazao jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević, pokazao se kao neuspešan i neefikasan.

On je dodao da bi u novoj vladi važilo pravilo da stranke budu zastupljene proporcionalno dobijenim glasovima.

Prvi krug razgovora predstavnika parlamentarne većine održan je 24. juna, na inicijativu lidera Demosa i Socijalističke narodne partije, Miodraga Lekića i Vladimira Jokovića.

Čelnici Demokratskog fronta odbili su tada mogućnost rekonstrukcije vlade na čijem bi čelu ostao premijer Zdravko Krivokapić i istakli da u slučaju da ne bude saglasnosti o novom kabinetu, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne parlamentrane izbore.

Drugi sastanak trebalo je da bude održan prošle sedmice, ali je odložen jer je deo lidera parlamentarne većine bio van zemlje.

Današnji sastanak predstavnika parlamentarne većine održava se dan pre početka dijaloga parlamentarnih stranaka – pozicije i opozicije, koji je inicirao predsednik Skupštine Aleksa Bečić – o pitanjima koja zahtevaju dvotrećinsku podršku poslanika, pišu podgoričke Vijesti.

Čelnici većine partija koje su bile na zajedničkoj listi koalicije Za budućnost Crne Gore, neće se odazvati Bečićevom pozivu, jer smatraju da prvo treba rešiti odnose između parlamentarne većine i vlade.

BONUS VIDEO: Obeležja zemalja i sličnosti

Komentari

Vaš komentar