Istorijski momenat u Hrvatskoj: Postavljen poslednji segment Pelješkog mosta

Svet 28. jul. 202123:46 > 29. jul. 2021 00:03
Podeli:
Peljeski most Brijesta
Peljeski most uoci spajanja Foto:BETAPHOTO/HINA/Mario STRMOTIC

Večeras je podizanjem poslednje, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije, Pelješki most potpuno spojen od Komarne do Brijeste, što označava dugo očekivano povezivanje kopenenih teritorija Hrvatske.

“Večeras hrvatski teritorij postaje jedinstven. Pelješki most povezuje Hrvatsku. Ponosni smo i hvala svima”, napisao je predsednik Vlade Andrej Plenković na Tviteru.

Negde posle 20 časova, počelo je podizanje i ujedno spajanje poslednjeg segment čelične konstrukcije koji teži oko 220 tona, a samo nekoliko minuta nakon 23 sata je radnici su započeli zavarivanje tog segmenta Pelješkog mosta.

Voditelj projekta Goran Legac iz Hrvatskih puteva govorio je za N1 o spajanju mosta, ali i nekim detaljima vezanima uz promet na mostu.

– Kineski izvođač radova večeras će opasati zadnji komad i obeležiti fazu u izgradnji mosta. Priprema je bila važan deo. Ovo je drugi pokušaj izgradnje mosta. Najteži deo posla bilo je polaganje čeličnih pilota u dno zaliva koja se završila pre dve godine, a sad smo opet u kritičnoj fazi pogađanja linije i specifičnosti materijala za gradnju, rekao je Legac pa nastavio.

– Ograničenje brzine na mostu biće 90 km na sat, a osim dvostrukih prometnih traka u svakom smeru, biće i zaustavne linije. Sledi zavarivanje svih podignutih segmenata, hidroizolacija, kolničke ploče, asfaltni zastor, prometna oprema (ograde i sl.) i AKZ zaštita koja će se morati poboljšati jer je došlo do oštećenja u transportu iz Kine, dodao je Legac.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković na spajanju Pelješkog mosta rekao je da jedino građani krajnjeg juga Hrvatske znaju koliko je ovo veliko po pitanju pružanje kvaliteta života.

“Most će doneti i veći komfor, kvalitet putovanja i približiti Dubrovnik svetu”, istakao je i dodao:

“Generacije Dubrovčana su ovo čekali. Moj deda od 94 godine mi je rekao da samo želi doživeti jedan prelazak preko mosta. Mnogi su ga nazivali iluzijom za budale, mi smo verovali.”

Kako prenosi hrvatski N1, više od 50-ak brodića i ljudi iz Brijeste stiglo je pod most, na najbolju poziciju za posmatranje spajanja i vatrometa koji se očekuje.

Čuje se pjesma i s obale i s brodova, kao i iz Komarne. U Komarni spremaju specijalno iznenađenje za sad već svoje sumještane, kineske radnike.

 

Pročitajte još:

Najveći infrastrukturni projekat finansiran iz EU fondova

Hrvatski putevi izradili su Prijavu velikog projekta za projekat Putna povezanost sa južnom Dalmacijom, da bi vlada „Odluku o finansiranju projekta Putna povezanost s Južnom Dalmacijom“ popratila rečima da se time jača saobraćajna povezanost Dalmacije sa ostatkom zemlje, što je ujedno i deo Strategije saobraćajnoj razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. do 2030. godine.

Radilo se o najvažnijem geostrateškom projektu u Republici Hrvatskoj, projektu od nacionalnog interesa, čijom će se izgradnjom konačno dokinuti teritorijalni diskontinuitet Hrvatske.

Projekat koji je uključivao nekoliko faza, od kojih je najvažnija izgradnja Pelješkog mosta, sam po sebi je obiman. Budući da je posao velik i u njemu se vrti veliki novac, znalo se da će biti i problema.

Ukupna vrednost projekta procenjivala se na 420.3 miliona evra i uključuje izgradnju mosta, pristupnih puteva i obilaznice Stona.

Četiri faze projekta

Hrvatski putevi još su 2016. objavile dokument po kojem su do 2022. godine predviđene četiri faze projekta, koje uključuju izgradnju pristupnih puteva mostu, izgradnju samog mosta Pelješac, izgradnju deonice puta na Pelješcu (relacija Zaradeže – Prapratno) i izgradnju tzv. Stonske obilaznice (relacija Đonta – Doli).

Projekat je podeljen u sledeće faze izgradnje: 1. faza: most sa pristupnim putevima (na kopnu do državnog puta D8, na Pelješcu do lokalnog puta) 2. faza: pristupni putevi (od lokalnog puta do čvora Šparagovići) 3. faza: put od čvora Šparagovići/Zaradeže do čvora Prapratno (uključujući čvor) 4. faza: Obilaznica Stona (od Čvora Prapratno do Čvora Doli na državnom putu D8).

Rok izgradnje bio je pet godina za sve faze, koje će se izvoditi i ugovarati paralelno, dok je ukupna procenjena vrednost projekta 420 miliona evra, od čega je predviđeno EU sufinansiranje od 330 miliona evra ili 78.5 odsto.

Glavni i odgovorni projektant Pelješkog mosta u Hrvatskoj Marjan Pipenbaher krajem 2017. godine javno je prezentovao kako je projektantski nastao Pelješki most rekavši: „Ovo je moje životno delo.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar