Počelo: Lider demokrata u Senatu traži smenu Trampa

Svet 07. jan. 202119:59
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Lider demokrata u američkom Senatu Čak Šumer pozvao je danas odlazećeg potpredsednika Majka Pensa da smeni Donalda Trampa posle nasilja Trampovih pristalica u Kongresu. "Ovaj predsednik ne bi trebalo da ostane na funkciji ni dan više", dodao je Šumer.

„Ono što se juče dogodilo u Kapitol hilu bila je pobuna protiv SAD koju je podstakao predsednik“, naveo je Šumer.

 

Pozvao je Pensa da se pozove na 25. ustavni amandman koji omogućava da potpredsednik i većina u predsednikovom kabinetu proglase šefa države „nesposobnim“ za dalje obavljanje funkcije i uklone ga sa vlasti.

Šumer je rekao da ukoliko Pens to odbije, onda bi Kongres trebalo da pokrene postupak za opoziv.

„Ovaj predsednik ne bi trebalo da ostane na funkciji ni dan više“, dodao je Šumer.

Postoje dva načina za uklanjanje predsednika sa funkcije: 25. amandman američkog Ustava i opoziv nakon čega sledi presuda Senata. U oba scenarija, potpredsednik Majk Pens bi preuzeo dužnost do Bajdenove inauguracije.

Da bi se pozvali na 25. amandman, Pens i većina Trampovog kabineta treba da proglase da Trump nije u stanju da izvršava dužnosti predsednika i smene ga. U tom scenariju Pens bi preuzeo funkciju.

Prema pojedinim američkim medijima, Trampovi ministri su sinoć razgovarali o mogućnosti da se pozovu na 25. amandman američkog Ustava.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar