Poslanici podržali Krivokapića, Bečić šef skupštine

Svet 23. sep. 202017:52 > 19:0926 komentara
Podeli:
Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravka Krivokapića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA i Demokratske Crne Gore. Lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić izabran je za predsednika parlamenta.

Za njegovo imenovanje glasalo je 45 poslanika, a protiv je bio jedan, dok je 25 bilo praznih listića bilo.

„Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savesno, tako mi Bog pomogao“, rekao je Bečić nakon glasanja.

 

Oni su objavili fotografije dokumenta sa potpisima 27 poslanika koalicije „Mir je naša nacija“, 10 poslanika koalicije „Mir je naša nacija“ i četiri poslanika koalicije „Crno na bijelo“, sa zahtevom predsedniku države Milu Đukanoviću da Krivokapića predloži za mandatara.

 

Poslanik DF-a Milan Knežević na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine predložio je da lider koalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bečić bude predsednik Skupštine, a nosilac liste koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivpokapić mandatar buduće Vlade. Današnjom sednicom parlamenta predsedava najstariji poslanik Miodrag Lekić, nije prisutan predsednik države Milo Đukanović.

„Nas ne interesuju fotelje, interesuje nas samo budućnost Crne Gore i svih njenih naroda“, kazao je Knežević.

Predsedavajući Miodrag Lekić je pozvao da se dostavi pisani predlog deset poslanika, kako bi se izjasnili o predlogu DF-a.

Abazović: Prihvatamo predlog DF-a

Lider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović rekao je da je predlo DF-a apsolutno prihvatljiv za tu koaliciju, te poručio da ostaje „čovjek od riječi“.

„Ako se zadovolje poslovničke forme, možemo da pristupimo izboru predsednika skupštine iz redova Demokrata, Alekse Bečića, a da nakon toga formalizujemo i kandidaturu za novog mandatara“, kazao je Abazović.

Bečić: Potpisaćemo da Krivokapić bude mandatar

Bečić je rekao da poslanici ZBCG i „Crno na bijelo“ imaju apsolutnu podršku i spremnost koalicije „Mir je naša nacija“ ukoliko smatraju da treba formalizovati izbor za predsednika Skupštine na način kako su predložili, te da su spremni staviti potpise na predlog da Krivokapić bude mandatar.

Lekić je nakon njegovog izlaganja dao pauzu.

Poslanik DF-a Nebojša Medojević ranije nije bio u skupštinskoj sali, ali je na svom Tviter nalogu poručio će svojim glasom podržati Bečića.

Objasnio je da nije stigao u parlament jer je vozio suprugu u tužilastvo, jer je protiv nje policija podnela krivičnu prijavu zbog kršenja mera NKT-a. „I meni je podneta krivična prijava što sam bio podrška svojoj supruzi. Sad idem da glasam za Aleksu“, naveo je Medojević.

Deo poslanika Demokratskog fronta nije prisustvovao intoniranju državne himne Crne Gore na početku današnje konstitutivne sednice 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Sednicom predsedava najstariji poslanik Miodrag Lekić (“Mir je naša nacija”), kome pomaže najmlađi, Maksim Vučinić iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Na konstitutivnoj sednici verifikovani su mandati 81 poslanika.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka su osvojile po tri mandata, SDP dva, „Crno na bijelo“ četiri, Albanska koalicija – Jednoglasno jedan mandat, DPS 30, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 27, Albanska lista jedan, i koalicija „Mir je naša nacija“ deset mandata.

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

„Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom, zahvaljujem svima koji su u tome učestvovali. Predstavnici međunarodnih organizacija su pratili izbore i nisu utvrdili veće nepravilnosti. Akreditovanih medija je bilo 35“, saopštio je predsednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović.

Nova vlast ne treba da svoj legitimitet zasniva na negaciji svega urađenog prije, kazao je predsedavajući Lekić.

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

„Ono što je negativno zahteva radikalan diskontinuitet. Neće biti revanšizma ali će biti realizacije poglavlja 23 i 24. Ne bi bilo dobro da brkamo te obaveze i da znamo da smo dužni da gradimo crnogorsko društvo prema evropskim standardima i tradicionalnom crnogorskom idealu da se gradi zemlja kao poštena kuća. Zato očekujem da će ova Skupština biti mesto pluralizma, legitimnog, konfrontacija ideja, ali i mesto sinteze, dogovora. Sve što je interes Crne Gore potrebno je da ovde postignemo kao konsenzus, to nismo imali ranije“, kazao je Lekić.

Nisu nas građani izabrali da se nadgornjavamo nego da rešavamo probleme, poručio je on.

Konstatovane su ostavke koje su podneli Zoran Pažin iz DPS-a i Stevan Katić iz koalicije „Mir je naša nacija“.

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Knežević: Niko građanima neće ugroziti slobodu 

Poslanik Milan Knežević je građanima čestitao slobodu izvojevanu „pod barjacima hrabrosti i nepokolebivosti.“

„Tu slobodu niko neće ugroziti niti će je dovesti u pitanje, niti će se želje hiljada i hiljada građana koji su glasali promene, za budućnost Crne Gore naći kao gubitnici“, poručio je Knežević.

Knežević je u izlaganju izneo i niz optužbi na račun jednog od vlasnika Vijesti Željka Ivanovića.

Poslanik LP Andrija Popović zamolio je Lekića koji predsedava Skupštinom da to radi ozbiljinije, ali je poručio i da ga razume, jer poslanik Demosa, kako tvrdi Popović, nije iskusan.

Sednici osim poslanika prisustvuje i ombudsman Siniša Bjeković, predsednica Vrhovnog suda Vesna Medinca, predsedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković. Nije prisutan predsednik države Milo Đukanović.

Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Na dnevnom redu današnjeg zasedanja parlamenta su četiri tačke:

– Izveštaj Državne izborne komisije o rezultatima za izbor poslanika

– Izbor predsednika Skupštine

– Utvrđivanje broja potpredsednika i izbor potpredsednika Skupštine

– Izbor predsednika i članova Administrativnog odbora

Izvor: Vijesti

 

Komentari

Vaš komentar