Pirova pobeda Borisova, kako će izgledati skupština Bugarske

Svet 06. apr. 202115:46
Podeli:
Bojko Borisov Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL

Aktuelni bugarski premijer Bojko Borisov, osvojio je najviše glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedelju. Međutim, rezultat njegove Konzervativne stranke Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) od 25 osto i ne ulazak ni jednog od njegovih dosadašnjih koalicionih partnera u Nacionalnu skupštinu, čine ovu pobedu Pirovom, jer je gotovo izvesno da Borisov neće imati sa kim da formira većinu.

Pročitajte još:

Odaziv birača, na ovim izborima na kojima se bira 240 poslanika, bio je oko 48 odsto.

GERB je osvojio manje glasova nego na izborima pre četiri godine, kada ih je imao 33.5 odsto.

Do pada popularnosti ove stranke dovele su razne optužbe za korupciju, loše upravljanje krizom koju je izazvao koronavirus, ali i pojava nekolicine novih, populističkih stranaka.

Zanimljivo je i to da nijedan od trenutnih koalicionih partnera ove stranke nije prešao izborni prag.

Naime, stranka Ujedinjene patriote, koje su pored Bojkove u savezu sa još dve stranke, izgubiće svoje 21 mesto, pošto uopšte nisu uspeli da uđu u parlament, privukavši svega 2.7 odsto glasača, što je dosta ispod donje granice od četiri odsto, koliko je neophodno.

Takođe je neizvesno da li će još jedan koalicioni partner, nacionalistički VMRO, ući u parlament pošto je prema poslednjim rezultatima osvojio 3.6 odsto glasova, ali to će biti poznato kada svi glasovi budu prebrojani.

Stranka „Postoji takav narod“ napravila bum

Najveća od populističkih je nova stranka „Postoji takav narod“, koju predvodi muzičar i TV zvezda Slavi Trifonov, koja će, sa 17.1 odsto glasova, biti druga najveća politička sila u parlamentu.

Trifonov (54) je pevač poznat po koncertima prepunim patriotskim pesmama, koji su privukli hiljade ljudi.

Tokom predizborne kampanje, Trifonov je više puta izjavljivao da neće sarađivati sa Borisovim.

Socijalisti krenuli nizbrdo

Opozicioni Socijalisti dobili su oko 15.7 odsto glasova, što je veliki pad u odnosu na 27.2 odsto koliko su imali 2017.

Liderka Bugarske socijalisticke partije (BSP) Kornelija Ninova izjavila je ranije da je principijelni stav te stranke protiv bilo koje koalicije s desničarskim GERB-om premijera Bojka Borisova.

„Nećemo podržati nijednu vladu koju predloži GERB, bila ona sa ili bez Borisova, bilo da je čine stručnjaci ili političari”, rekla je Ninova.

Ona je, takođe, rekla da je ceo Izvršni biro BSP-a upravo podneo ostavku, ali da ona neće podneti ostavku jer stranka trenutno ne može da ostane bez lidera i da održi interne izbore.

Prema rečima Ninove, BSP je postavio sebi za cilj da bude politička sila, ali je na izborima u nedelju izgubio čak i drugo mesto, što je opisala kao težak gubitak.

Populisti okupirali parlament

U parlament, koji će biti jedan od najfragmentiranijih u skorašnjoj istoriji zemlje, ući će i Demokratska Bugarska, još jedna populistička stranka koja je predizbornu kampanju zasnovala na antikorupcionoj platformi i ojačala tokom 2020. u vreme protesta protiv korupcije širom zemlje, zbog kojih je opala podrška Borisovu, koji je optuživan za loše rukovođenje pandemijom koronavirusa.

Stranka je osvojila blizu 10 odsto glasova.

„Svedoci smo rađanja nove Bugarske, u kojoj Borisov može nastaviti da osvaja izbore sa svojim ogromnim administrativnim i finansijskim resursima, ali ne može da zadrži vlast“, rekao je lider ove partije Hristo Ivanov.

Još jedna antikorupciona stranka, „Na noge! Mafija napolje!“ će takođe ući u parlament sa nešto iznad pet odsto glasova.

Pokret prava i slobode hoće koaliciju, ali bez Borisova

Centristički Pokret za prava i slobode, koji najveću podršku ima prvenstveno među muslimanskom manjinom u Bugarskoj, prema poslednjim rezultatima, ima 10.7 odsto glasova.

Oni su već dugo zvanično protiv Borisova, ali mogli bi da pristanu na saradnju sa GERB ukoliko premijer odstupi.

Borisov bi ujedinjenje, ali ne po cenu ostavke

Borisov je ubrzo pošto je počelo prebrojavanje glasova nagovestio da bi formiranje ekspertske Vlade mogao da bude izlaz, pozivajući opozicione stranke da na prvo mesto stave svoje stručnjake koji bi pomogli u borbi protiv pandemije koja je teško pogodila od turizma zavisnu ekonomiju zemlje.

„Uživajte u rezultatima dan ili dva, a onda razmislite o mom predlogu. Potrebna nam je stabilnost. Hajde da vidimo da li možemo da se ujedinimo radi dobra zemlje“, rekao je Borisov u obraćanju strimovanom na Fejsbuku i dodao da bi takva ekspertska vlada mogla da bude na vlasti do kraja godine.

“Nemate stručnjaka, nemate ljudi, trebate da učite, ali mi imamo ogroman potencijal”, rekao je dugogodišnji bugarski premijer.

Ukoliko ne dođe do formiranja koalicije i početka rada parlamenta do kraja vremenski propisanog roka, moguće je da će izbori biti ponovljeni.

 Uslediće duge nedelje pregovora

S obzirom na to da su pred bugarsikim političarima sedmice razgovora, možda čak i novi izbori, Bugarska će, kao najsiromašnija članica Evropske unije, možda imati poteškoća u prisvajanju fonda EU za oporavak od korona virusa u iznosu od 750 milijardi evra.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar