Po nalogu suda objavljeni novi snimci nasilja na Kapitolu

Svet 19. jun. 202109:54
Podeli:
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Video materijali objavljeni danas po nalogu suda pružili su novu sliku nasilja na američkom Kapitolu, 6. januara, pošto je na snimcima kamera zabeleženo kako jedan čovek udara policajca motkom sa zastavom, obarajući ga na zemlju.

PROČITAJTE JOŠ:

Federalni sud naredio je objavljivanje video zapisa, nakon što je više medijskih organizacija zatražilo da im Ministarstvo pravde omogući uvid u materijale koji predstavljaju dokaz u predmetima tužilaca protiv trojice muškaraca optuženih za napad na policiju tokom januarskog nasilja na Kapitolu, prenosi AP.

Novi video snimci prikazuju kako veteran marinskog korpusa i bivši policajac Tomas Vebster iz Njujorka napada policiju, držeći motku sa zastavom, kao i izgrednike koji guraju drugog policajca u vrata dok vrišti zbog bolova, a još jedan video prikazuje muškarca iz Nju Dzersija koji udara policajca u glavu.

Ovo objavljivanje dolazi u trenutku kada republikanski poslanici u Vašingtonu sve više pokušavaju da umanje značaj nasilja tokom nereda na Kapitolu, koje opisuju uglavnom kao miran protest.

Brojni demonstranti, podstaknuti tvrdnjama tadašnjeg predsednika Donalda Trampa o izbornoj prevari, napali su američki Kapitol 6. januara u nadi da će poništiti izborne rezultate 2020. na kojima je pobedio demokratski kandidat Džozef Bajden, a biše od 480 ljudi optuženo je pred saveznim sudom zbog zločina povezanih sa neredima.

Nakon suzbijanja nasilja na Kapitolu, američki Kongres je formalno potvrdio pobedu Bajdena na predsedničkim izborima u SAD.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar