Pljušte ostavke bliskih članova porodice eks-predsednika Kazahstana

Svet 15. jan. 202213:08
Podeli:
Nursultan Nazarbajev
Nursultan Nazarbajev Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Dva člana šire porodice bivšeg predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva dala su ostavke na rukovodeće položaje u državnim kompanijama za transport nafte i gasa.

Nurslultan Nazarbajev, lider Kazahstana tokom tri decenije – do ostavke 2019. godine – zadržao je široka ovlašćenja sve do prošle nedelje, kada je njegov naslednik Kasim-Žomart Tokajev preuzeo mesto predsednika Saveta bezbednosti usred nasilnih protesta.

Pročitajte još:

Bivši 81-godišnji lider nije se pojavljivao u javnosti od izbijanja protesta 4. januara, a kritički intonirani komentari o Tokajevu podstakli su spekulacije da su se njih dvojica posvađali pre nego što je Tokajev definitivno izbacio iz političke igre svog bivšeg mentora.

U subotu je državni fond Samruk-Kazina saopštio da su Kairat Šaripbajev i Dimaš Dosanov, koji su podneli ostavke, bili izvršni direktori državnih kompanija za naftovode Kaz-Trans Oil i operatera naftovoda za prirodni gas Kazak Gaz.

Šaripbajev je oženjen Darigom Nazarbajevom, najstarijom kćerkom bivšeg predsednika, potvrdio je njen sin na društvenim mrežama, ali ni Šaripbajev ni Dariga Nazarbajeva nisu komentarisali svoju vezu.

Dosanov je muž Alije Nazarbajeve, najmlađe kćerke Nursultana Nazarbajeva.

Tokajev je ove nedelje rekao da bi želeo da Nazarbajevljevi saradnici podele svoje bogatstvo sa javnošću tako što će davati redovne donacije novoosnovanoj dobrotvornoj fondaciji.

Vlasti Kazahstana saopštile su danas da su pritvorile zamenika ministra energetike i nekoliko drugih zvaničnika za koje veruju da su odgovorni za "neopravdano" povećanje cena goriva koje je izazvalo masovne, nasilne proteste širom te centralnoazijske zemlje.

BONUS VIDEO: Kazahstan na geopolitičkoj promaji – gosti Obrad Kesić i Željko Pantelić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar