Plenković očekuje da Hrvati u BiH budu ravnopravni

Svet 04. avg. 202121:56
Podeli:
Andrej Planković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD SUSAK/

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da očekuje da će novi visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit raditi u korist svih i da Hrvati u BiH budu ravnopravni. Bivši ministar poljoprivrede u vladi Angele Merkel i član vladajuće Hrišćansko -socijalne unije (CSU), Kristijan Šmit je u ponedeljak preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Planković je rekao da je Šmit vrlo iskusan i ozbiljan nemački političar, koji jako dobro poznaje situaciju u jugoistočnoj Evropi.

„Mislim da je razuman, da će tražiti kompromise, voditi računa o ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a posebno o pravima Hrvata kao najmalobrojnijeg“, rekao je Plenković.

Napomenuo je i da je Šmitu pre dve godine u Berlinu uručio orden za zalaganje u procesu primanja Hrvatske u Evropsku uniju.

Nemački političar Šmit, bivši ministar poljoprivrede u vladi Angele Merkel i član vladajuće Hrišćansko -socijalne unije (CSU), je u ponedeljak preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, najavivši da će raditi na očuvanju mira, suvereniteta i stabilnosti BiH uz sprovođenje reformi koje bi zemlji omogućile da postane članica Evropske unije.

BONUS VIDEO: Hapšenje u Sarajevu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar