Plenković u UN: Pomirenje je ključno za stabilnost regiona

Svet 26. sep. 202010:15
Podeli:
Foto: EPA-EFE/EVAN SCHNEIDER / UN PHOTO HANDOUT

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN) da 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u Bosni i Hercegovini.

Na 75. godišnjem zasedanju GS UN, prvi put virtuelnom, sa snimljenim govorima šefova država ili vlada, Plenković je sinoć rekao da se region Balkana promenio nabolje, ali da „neki problemi ostaju i zaslužuju punu pažnju“, prenosi Hina.

„Gledajući unazad, puno toga se promenilo nabolje. Gledajući unapred, iskreno pomirenje je ključno za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i na činjenicama, zajedno s pronalaskom svih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve“, kazao je Plenković.

Pročitajte još:

On je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi sprečio izborne inženjeringe.

Plenković je pozvao i na reformu UN, rekavši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad.

Ocenio je da postojeće krize, poput pandemije korona virusa, ne smeju da dovedu do izolacionizma u medjunarodnoj zajednici, nego da podstaknu spremnost na saradnju.

„Naša organizacija mora da sačuva svoje osnovne vrednosti i načela na kojima je zasnovana, ali isto tako mora da odražava stvarnost i potrebe našeg vremena“, dodao je Plenković.

Komentari

Vaš komentar