Plenković: Protivimo se banalizaciji Dejtona

Svet 29. sep. 202119:50
Podeli:
Andrej Plenković Foto:AP Photo/Olivier Matthys,

Banalizacija i pojednostavljenje Dejtonskog sporazuma protivna je njegovom duhu, slovu i logici, i Hrvatska se zalaže za ravnopravnost kako bi se sva tri naroda u Bosni i Hercegovini osećali dobro, izjavio je u Bjelovaru hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Hrvatska godinama brani ravnopravnost Hrvata i zalaže se za izmene izbornog zakona kako bi se sprečio izborni inženjering za izbor legitimnih hrvatskih predstavnika u Predsedništvo BiH i druge institucije, što se u više navrata nije sprovelo“, rekao je Plenković, prenosi Hina.

Da bi taj problem izbornog zakona rešio, posebni izaslanik američkog Stejt departmenta za izbornu reformu u BiH Metju Palmer predložio je „uklanjanje etničkih prefiksa“ prilikom izbora članova Predsedništva BiH i zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

„Palmer traži kompromise, a ono čemu se mi najviše protivimo je banalizacija i simplifikacija koja otprilike ide od Dejtona do Brisela i ona je protivna, duhu, slovu i logici Dejtonskog sporazuma“, kazao je Plenković.

On je istakao da je zadatak Hrvatske da to tumači međunarodnoj zajednici i da se zalaže za ravnopravnost i za to da se u BiH osećaju dobro i Hrvati i Bošnjaci i Srbi.

„Hrvatska ima ustavnu obavezu da se brine o Hrvatima izvan Hrvatske, pa bili oni i nacionalna manjina“, rekao je Plenković i dodao da HDZ ima i dodatnu obavezu prema BiH, jer tamo deluje sestrinska stranka HDZ BiH.

Hrvatski premijer je izrazio nadu da će se u BiH pronaći kompromis za izmene izbornog zakona pre izbora naredne godine.

On nije želeo da komentariše sadržaj jučerašnjeg sastanka predsednika Hrvatske Zorana Milanovića sa predsednikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem, rekavši da „nema pojma šta je bilo na njemu“.

BONUS VIDEO: Zemljotresi u Hrvatskoj

Komentari

Vaš komentar