Plenković: Problem sa AstraZenekom, poručujemo još Fajzera

Svet 24. mar. 202118:31
Podeli:
Foto:AP Photo/Virginia Mayo

AstraZeneka će isporučiti svega trećinu obećane vakcine Evropskoj uniji, pa će Hrvatska nastojati to da nadoknadi dodatnim dozama Fajzerovih vakcina i do kraja leta izjednači se po vakcinisanosti sa većinom članica Europske unije, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Pokušavamo od strane Fajzera da nadomestimo taj broj vakcina koji je Hrvatskoj trebalo da dostavi AstraZeneka u prva dva kvartala. Ako to uspemo u adekvatnim količinama, onda ćemo to kompenzovati i biti iznivelisani sa većinom članica Unije pre leta. To je cilj“, poručio je Plenković na konferenciji za novinare.

Odlučno je demantovao i nazvao „dezinformacijom i spinom“ izjavu predsednika Zorana Milanovića da je naručivanje vakcine od AstraZeneke „odrađeno jako loše i preko veze“.

Objasnio je kako niko nije mogao predvideti da će AstraZeneka imati probleme u proizvodnom procesu i isporuci vakcina. U trenutku kada je Hrvatska naručivala njihove vakcine krajem leta prošle godina ta kompanija je, kaže, bila prva po istraživanjima i prva s kojom je Evropska komisija krenula da razgovora o porudžbinu.

„Od njih smo zato naručili i najviše doza jer smo hteli najbrže da dobijemo vakcine“, rekao je Plenković.

„Količina naručenih vakcina od pojedinih proizvođača bila je procena stručnih službi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva. Ako imamo 2,7 miliona naručenih doza od AstraZeneke, treba još milion doza Fajzera, milion doza Moderne, milion Džonson i Džonson. Nakon toga povećavamo porudžbinu od Fajzera još nekoliko puta da bismo sada došli s Fajzerom na 2,7 miliona doza i tražimo još. To znači da nastojimo da rešimo problem#, poručio je Plenković.

Odgovorio je i da je „teoretski tačno“ da bi Hrvatska imali bolju vakcinisanost da je naručila više doza Fajzer vakcina, ali i da probleme s AstraZenekom niko nije mogao da predvidi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar