Plenković ne podržava Milanovića kao „predsednika svih Hrvata“

Svet 23. sep. 202115:15
Podeli:
Zoran Milanović, Andrej Plenković
Zoran Milanović, Andrej Plenković Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Andrej Plenković, hrvatski premijer, osvrnuo se tokom današnje pres konferencije u Zagrebu na izjave predsednika ove zemlje Zorana Milanovića, koje je dao na sednici Generalne skupštine UN u Njujorku.

Pročitajte još:

Plenković je na pitanje novinara da pojasni Milanovićeve izjave u kojima tvrdi da je on predsednik i Hrvata u BiH, rekao da ne zna da li je to bila reakcija na ranije izjave predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

„Ne znam da li se radi o nekakvim reakcijama ili ne, ja nisam bio u Njujorku. Ono što mogu da kažem na to sve je da Bosna i Hercegovina ima svoje institucije, a Hrvatska svoje“, kazao je Plenković.

Podsetimo, predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je nakon obraćanja u Generalnoj skupštini UN-a kako je on predsednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Milanović je ponovo kritikovao izbor predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića rekavši kako „ne zna s kojim mandatom je došao i u čije ime govori“.

Komšić mu je na to poručio da „glumi plemenskog poglavicu“.

Plenković je prokomentarisao govor Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a.

„Što se tiče govora Komšić, sada mogu da odbacim teze da bi Hrvatska, jer govorim uime Hrvatske i Vlade RH, na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH. Upravo je u vreme velikosrpske agresije na BiH i Hrvatsku, Hrvatska bila ta koja je spasila BiH i pomogla joj više puta i učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH je jasan i ovde ga nikada nije doveo u pitanje“, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je istakao da je Hrvatska prijatelj BiH.

„Hrvatska i BiH su upućene jedna na drugu i teško je naći zemlje koje su više upućene geografski jedne na drugu i u svakom drugom smislu. Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda u BiH o kojima vodimo računa temeljem trudimo se biti u najboljem odnosu s BiH i u podrški reformskog procesa, ekonomskih odnosa i evropskog puta. Radimo iskreno i prijateljski da se svi u BiH osećaju dobro.

Zatim je poslao poruku svim Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

„Hrvati u BiH imaju pozitivna osećanja prema Hrvatskoj, a sigurno i prema hrvatskim institucijama. Ali oni su građani BiH, žive u BiH, ostaće u BiH i bit će njen konstitutivni deo i graditi budućnost u BiH sa svim drugim narodima koji tamo žive“, zaključio je.

BONUS VIDEO: Zoran Milanović o Merkeli i Vučiću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar