Plenković: Miloševićev dolazak u Knin je dobra stvar

Svet 02. avg. 202021:23
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je u nedelju da je dolazak potpredsednika Vlade Borisa Miloševića (SDSS) u Knin, na proslavu 25. godišnjice Oluje, višestruko "vrlo korisna i dobra stvar". Plenković je ocenio i da je dobro da će u Kninu govoriti general Ante Gotovina.

Činjenica da će Milošević u Kninu biti u ime SDSS-a je vrlo korisna i dobra stvar za hrvatsko društvo, za odnose između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj, dobra je za odnose između Hrvatske i Srbije i dobra je poruka moderne, savremene Hrvatske koja je rešila sve svoje nacionalne zadatke, rekao je Plenković u Dnevniku HRT-a.

On je dodao da je Miloševićev dolazak na 25. godišnjicu Oluje politička poruka jedinstva Vlade, poruka suočavanja sa onim što se dogodilo u proteklih 30 godina.

„Naš je cilj da menjamo i odnose u hrvatskom društvu i odnose sa susedima, na bolje, da ih stavljamo na pravo mesto i u pravi vremenski i istorijski kontekst“, odgovorio je Plenković, upitan kakvu saradnju očekuje sa Srbijom posle 5. avgusta, s obzirom da se iz Srbije čuju kritike da je Miloševićev potez skandalozan.

„Prošlo je 25 godina od kraja rata, 22 od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Hrvatska je članica EU, NATO-a…, smatramo da je ova odluka izrazito dobra i pozitivna, verujem da će s vremenom razumeti i u Beogradu i cela politička scena zašto je ta odluka važna i zašto je dobra, korisna i jedina moguća“, kazao je.

 

Medvedov odlazak u Gruborevažan politički gest

 

Odlazak potpredsednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda na mesto stradanja srpskih civila tokom operacije „Oluja“ u Grubore, Plenković je ocenio kao važan politički gest hrvatske vlade.

„Činjenica da potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, general HV-a, zapovednik Tigrova Tomo Medved želi da ode u Grubore, napravi civilizacijski gest u ime Vlade i izrazi pijetet prema žrtvama važan je politički gest hrvatske Vlade“, kazao je Plenković.

On je dodao da to nije nikakva trgovina, već se transformišu odnosi i stavljaju na zdrave osnove.

„Ovo je normalan sled događaja kako ih mi i ja lično vidim 25 godina nakon Oluje“, rekao je hrvatski premijer.

Plenković je zadovoljan i što će na proslavi Oluje u Kninu govoriti general Ante Gotovina.

„Činjenica da će general tamo govoriti je jako dobra za Hrvatsku. Sećamo se njegovih poruka nakon povratka iz Haaga ‘rat je gotov, okrenimo se budućnosti’ i uveren sam da i on deli ovakav pristup i stav kakav smo zauzeli povodom 25. godišnjice Oluje“, rekao je Plenković, napominjući da će svi članovi Vlade biti u Kninu 5. avgusta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar