Plenković: Hrvatska izgubila 15 godina razvoja zbog rata

Svet 28. jun. 202112:51
Podeli:
Andrej Plenković Foto:AP Photo/Olivier Matthys,

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas, povodom 30 godina samostalnosti Hrvatske, da je zbog rata ova država izgubila najmanje 15 godina razvoja i da se tek 2004. vratila na nivo BDP-a koju je imala uoči rata.

Pročitajte još:

Ocenio je da je ulazak Hrvatske u EU istorijski uspeh, ali i da je prednosti članstva država počela snažnije da koristi tek 2016., kada je on došao na čelo vlade.

Kako je preneo hrvatski portal Index, Plenković je govorio promuklim glasom i često kašljao.

Napominjući da ova konferencija dolazi u vreme pandemije korona virusom, koju je nazvao najvećim izazovom od Domovinskog rata, Plenković je rekao da će klimatske promene u narednim decenijama izazvati znatno veće društvene, političke i ekonomske poremećaje od pandemije.

„Hrvatski put prema samostalnosti bio je težak i zahtevan, ali godine pred nama neće biti ništa lakše ako se ne budemo već sada pripremali za svet koji dolazi“, poručio je Plenković.

Prvi zadatak je, istakao je, suzbijanje pandemije.

„Pitanje vakcinacije više nije samo zdravstveno pitanje, to nije pitanje lične odgovornosti, to nije pitanje opšte informisanosti bilo koga od naših sugrađana – to je ekonomsko pitanje, to je finansijsko pitanje. To je pitanje koje moramo osvestiti jer zemlje koje ne budu vakcinisale dovoljno brzo imaće težu ekonomsku situaciju“, poručio je Plenković.

Istakao je da nema razloga da se građani ne vakcinišu i dodao: „Ako se dogodi četvrti talas i novi soj, sviraće se ofsajdi i bez VAR-a i penali za najmanji propust u 16-ercu – zemlje će reći svojim građanima ‘ne idite u Hrvatsku'“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar