Planeta gori: Bukte požari u Americi, Finskoj, Turskoj (FOTO)

Svet 31. jul. 202112:08 > 12:09
Podeli:
Šumski požari Foto:GLENN HAGG / AFP / Profimedia/AFP / AFP / Profimedia/DAPRESS / SplashNews.com / Splash / Profimedia/Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Korona, poplave i visoke temperature očigledno nisu bile dovoljne. Planeta je odlučila da nas "počasti" i požarima, koji iz dana u dan postaju sve češći i pogubniji. Samo u proteklih mesec dana gorele su Kanada, Sibir, Finska, Turska, Grčka...

Pročitajte još:

Sezonu letnjih požara početkom jula otvorila je Kanda. Gradić Liton je skoro u potpunosti izgoreo u šumskom požaru. Plamen se ovim malim mestom u Britanskoj Kolumbiji proširio za 15 minuta, a stanovnici su hitno evakuisani.

Zatim su požari sredinom jula nastavili da besn u nekoliko američkih država: Aljaska, Oregon, Montana, Ajdaho, Vajoming, Nevada i Kalifornija. U njima je izgorilo oko 553.000 hektara zemlje, a mnoga područja su bila potpuno evakuisana.

Požari nisu zaobilšli ni Sibir

Iako polarne oblasti obično ne povezujemo sa požarima, hiljade šumskih požara svake godine proguta široka prostranstva Rusije, uništavajući šume i pokrivajući region dimom. Ovi masovni požari nastali su usred rekordno visokih temepratura, atipičnih za ovu oblast.

Foto: REUTERS/Roman Kutukov

U ovom, inače vrlo hladnom području, krajem juna izmerena temperatura tla od 47,7 stepeni Celzijusa. Sredinom ovog meseca zabeležno je čak 200 šumskih požara u ovom delu sveta.

Gust dim već mesec dana prekriva ruski grad Jakutsk i 50 drugih mesta i naselja. Najteže je pogođen region Saha-Jakutija, na severoistoku Sibira. Vreli talas u Jakutsku je zapretio i „apokalipsom“ u obliku gustog otrovnog dima.

Finska gori posle 50 godina

Šumski požar koji nije viđen u poslednjih pedeset godina opustošio je više od tri stotine hektara na severozapadu Finske. Uzrok požara nije poznat, ali su šume suve jer su jun i jul bili neobično topli u Finskoj, gde je u nekim delovima temperatura bila veća od 30 stepeni Celzijusa.

Požar, koji je izbio u ponedeljak oko 25 kilometara južno od luke Kalajoki u Botnijskom zalivu, smanjio se nakon četiri dana nakon što je kiša pala u tom području, ali još nije u potpunosti pod kontrolom, saopštile su vlasti.

„Još je gore, ali vatra se više ne širi izvan ovog sektora od 300 hektara, dugog osam kilometara. Trebaće nam najmanje nedelja ili čak dve do tri nedelje, da ga potpuno ugasimo“, rekao je vatrogasni brigadir Jarmo Hapanen.

Uzrok požara nije poznat, ali su šume suve jer su jun i jul bili neobično topli u Finskoj, gde je u nekim delovima temperatura bila veća od 30 stepeni Celzijusa.

Na Sardiniji vandredno stanje

Lokalna vlada Sardinije proglasila je u nedelju vanredno stanje kako je opisala zbog „katastrofe bez presedana“.

Sicillija pozar
Foto:EPA-EFE/VIGILI DEL FUOCO

„Još uvek nije moguće proceniti štetu koja je uzrokovana požarima koji još uvek traju u oblasti Oristano“, rekao je predsednik regije Sardinije Kristijan Solinas u ponedeljak, prenosi CNN.

„Vegetacija je uništena preduzeća i kuće spaljene, a životinej ubijene“, dodao je on.

Trenutna procena da je spaljeno oko 20.000 hektara površine, ali zvaničnici još uvek procenjuju štetu. Artisu je rekao da je većina požara ugašena i da se sada fokusiraju na preduzimanje neophodnih koraka kako ne bi ponovo počeli da bukte.

Poslednjih dana, region je angažovao 7.500 ljudi i preko 20 aviona za borbu protiv požara. Italija je takođe dobila podršku od susednh zemalja, pri čemu su Francuska i Grčka resporedile četiri aviona za pomoć u gašenju požara.

Na susednoj Siciliji 15 požara

Sicillija pozar
Požar na Siciliji Foto:Roberto Viglianisi/via REUTERS

Na Siciliji trenutno je najmanje 15 požara, deo podmetnut od piromana, a drugi su izazvani visokim temperaturama i vetrom koji razbuktava vatru.

Jak požar zahvatio je i periferiju glavnog grada Sicilije, Kataniju, a kako piše agencija, na Palermo već 24 sata pada kiša pepela. Saobraćaj između Palerma i Katanije je obustavljen, uključujući i avionski, zbog gustog dima koji smanjuje vidljivost.

Gorela i Grčka

U Grčkoj je između nedelje i ponedeljak buktalo mnoštvo šumskih požara. Više od 700 vatrogasaca je bilo raspoređeno da preuzmu kontrolu nad situacijom.

Premijer Kirijakos Micotakis je rekao na sastanku vlade u ponedeljak da su vatrogasci tokom na dnevnom nivou širom zemlje imali posla sa oko 50 požara, istovremeno naglašavajući da bi moglo da usledi još više nakon što su meteorolozi najavili vreli talas.

Grcka pozar Atina
Požar nadomak Atine Foto:EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

„Želim da naglasim da avgust ostaje težak mesec. Meteorolozi nas već upozoravaju da bismo do kraja sledeće nedelje mogli da se suočimo sa još jednim velikim produženim toplotnim talasom. Zato je važno da svi mi, sve službe, budemo u apsolutnoj pripravnosti, sve dok period gašenja požara formalno ne bude završen“, zaključio je Micotakis.

Požari u Španiji pod kontrolom

Iberijsko poluostrvo protekle nedelje nije bilp pošteđeno požara. Više od 1.700 hektara je izgorelo u regionima Konka de Barbera i Anoia, ali je požar u ponedeljak stabiliziovan 90 odsto, nakon što su snage na zemlji – oko 95 posada sa 280 vojnika i šest aviona – preuzele kontrolu nad situacijom.

I Turska obuzdala požare

Većina šumskih požara u Turskoj sada je pod kontrolom, dok su još pod vatrom područja na zapadu zemlje, saopštili su turski zvaničnici najavljujući istovremeno istragu o uzrocima požara.

Foto: REUTERS/Kaan Soyturk

Agencija Anadolija prenosi da je pod kontrolu stavljeno 70 šumskih požara širom zemlje.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli objavio je na Tviteru da u gašenju požara učestvuje oko 4.000 ljudi, šest aviona, devet bespilotnih letelica, kao i helikopteri.

Govoreći o požarima u Mugli, Pakdemirli je rekao da je bilo „manjih oštećenja“ u letovalištima Marmaris i Mugla.

„Ne preti naseljima, vatra se kreće prema moru“, kazao je Pakdemirli
Prema pisanju turskog lista Dejli Sabah, požari u Turskoj su uobičajni za ovo doba godine usled visokih temperatura, ali ovi poslednji su bili katastrofalni pošto su pričinili veliku materijalnu štetu kada su cela sela su uništena.

Foto: REUTERS/Kenan Gurbuz

O uzrocima požara vode se istrage, a nadležni sumnjaju da su vatru na nekim lokacijama podmetnule pristalice Kurdske radničke partije (PKK), koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Najveća šteta je pričinjena oko gradova koji se nalaze u regijama Antalija i Mugla gde je vatra zapretila popularnim letovalištima. Požarom su bili pogođene i južne regije Mersin, Adana i Osmanije.

Uprava za upravljanje katastrofama i hitnim slučajevima (AFAD) navodi da su požari u Manavgatu pogodili 271 osobu od kojih su 73 hospitalizirane.

U požarima širom Mugle, povređeno je 49 osoba. Ssto se tiče požara u Mersinu, iz AFAD-a je navedeno da je 6.386 osoba iz okruga Ajdinčik i Silifke evakuisano na sigurna područja.

Požar Turska
Foto: REUTERS/Kaan Soyturk

U požarima u Turskoj dosad su stradale četiri osobe.

U Albaniji gorela plaža

U blizini letovališta Ksamil u Albaniji juče uveče je izbio požar koji je zahvatio travu, nisko rastinje i šumu na teško pristupačnom terenu.

Na terenu su bili vatrogasci a u gašenju vatre učestovovali su i lokalni žitelji. Nema opasnosti da bi požar mogao da zahvati stambene objekte na periferiji Ksamila gde trenutno letuje dosta stranih turista.

Albanske vlasti nisu izdale upozoreje na moguću opasnost od požara, prenosi MIA.

BONUS VIDEO: Požar kod Nove Varoši


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar