Planeta gori: Kanada kao Sahara, stotine žrtva vrelog talasa

Svet 04. jul. 202108:20
Podeli:
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Jun je bio izuzetno vruć mesec za nekoliko zemalja severne hemisfere. Visoke temperature odnele su i ljudske živote, a najgore je prošla Kanada u kojoj je 25. juna, zabeleženo najmanje 486 iznenadnih smrtnih slučajeva u provinciji Britanska Kolumbija kada su temperature porasle na gotovo 50 stepeni.

Pročitajte još:

Bolja situacija nije ni u Sjedinjenim Državama, u kojima je vrućina zaustavila autoputeve i istopila dalekovode. Za previsoke temperature krivi se takozvana „toplotna kupola“, planina toplog vazduha zarobljena na jednom mestu zbog vazdušnih strujanja u gornjem sloju atmosfere, odnosno povezani sistem niskog i visokog pritiska koji se zadržava u regionu.

29. juna, u Litonu, gradiću na oko 200 kilometara od Vankuvera, izmereno je 49,6 ° C, što je najviša temperatura ikad zabeležena u Kanadi. Škole, univerziteti i centri za vakcinaciju bili su zatvoreni širom Britanske Kolumbije.

Južno od granice sa američkom saveznom državom Oregon, u grad Portland izmereno je 46,6 stepeni celzijusa, što je više od prethodno zabeležene nanjiviše temperature 1965. godine, koja je iznosila 41,6 stepeni.

Kuvajt više nije najtpoliji

Ni prošle godine nije bilo prijatnije, pa je 22. juna, u Kuvajtu je zabeležena najviše temperatura na svetu od 53,2 stepena.

Foto:EPA-EFE/NOUFAL IBRAHIM

Nešto više od godinu dana kasnija, u susednom Iraku 1. jula ove godine temperature su dostigle 51,6C. Ni Iran, ne zaostaje sa zabeleženom maksimalnom temperaturom od 51C. Još nekoliko zemalja Bliskog istoka, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Oman i Saudijsku Arabiju, beležile su temperature više od 50 stepeni u krajem juna.

Iako je zaliv poznat po vrućoj i vlažnoj klimi i temperaturama koje u letnjim mesecima redovno prelaze 40 stepeni celzijusove skale, ove ekstremne temperature retko ko može pondeti na noga, pa se tako u Pakistanu čitavo školsko odeljenje kolabiralo zbog vrućine. Na sreću svi su prošli bez posledica i dobro se osećaju.

Međutim, ovaj „vrući talas“, proširio se i na ostale države i najmanje 23 zemlje zabeležile su maksimalne temperature iznad 50 stepeni.

Nije samo Kanada gorela

Foto: NELSON ALMEIDA / AFP / Profimedia

Avgusta 2019. godine posle sušne sezone u Brazilu beleženo je više od 10.000 požara dnevno na brazilskom delu Amazonije.

Požari su česti i u Grčkoj, Porugalu i Španiji u toplim letnjim mesecima. U požaru koji je u julu 2018. zahvatio priobalna područja oko odmarališta Mati, istočno od Atine, poginule su 102 osobe. Na kraju prošlogodišnje letnje sezone u Španiji je evakunisano više od 2.400 ljudi zbog šumskog požara koji je uništio gotovo 10.000 hektara šuma na jugozapadu Španije, a godinu dana ranije u susednom Porugalu 31 osoba povređena je u trodnevnim požarima koji su zahvatili centralni deo ove države.

Kako se meri temperatura

Temperatura koju vidite na vestima ili u aplikaciji vremenske prognoze na telefonu oslanja se na mrežu meteoroloških stanica smeštenih širom sveta. Da bi obezbedile tačna očitavanja, meteorološke stanice koriste specijalne termometre otporne na platinu smeštene u osenčene instrumente poznate kao Stevensonov ekran na visini od 1,25-2 metra iznad zemlje.

Postoje dve dobro poznate vage koje se koriste za merenje temperature: Celzijusova i Farenhajtova. Samo nekoliko zemalja, uključujući SAD, koriste Farenhajtovu kao svoju zvaničnu skalu. Ostatak sveta koristi Celzijusovu skalu nazvanu po švedskom astronomu Andersu Celzijusu koji je 1742. izumeo skalu od nula stepeni, kao tačke zamrzavanja do 100 stepeni kao tačke ključanja.

Svet postaje vreliji

Izveštaj koji je objavio NASA-in Goddard-ov institut za svemirske studije (GISS) otkrio je da je globalna prosečna temperatura Zemlje u 2020. godini vezana za 2016. godinu kao najtopliju godinu zabeleženih.

Direktor GISS-a Gavin Schmidt rekao je: „Poslednjih sedam godina bilo je najtoplijih sedam zabeleženih godina, što je tipično za tekući i dramatičan trend zagrevanja. Da li je jedna godina rekordna ili ne, zapravo nije toliko važno – važne stvari su dugoročni trendovi. Sa ovim trendovima, a kako se ljudski uticaj na klimu povećava, moramo očekivati da će rekordi i dalje biti oboreni. “

Najviša temepratura izmerena 1913. godine

Trenutno je najviša zvanično registrovana temperatura 56,7C, zabeležena u kalifornijskoj Dolini smrti davne 1913. godine. Na teritoriji Afrike iznosi 55C i zabeležena je u Kebiliju u Tunisu 1931. godine. Iran ima najvišu zvaničnu temperaturu u Aziji od 54C koju je zabeležio 2017. godine.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar