Pjongjang ismeva juznokorejsko lansiranje balističke rakete

Svet 20. sep. 202109:41 > 09:42
Podeli:
Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Jedna severnokorejska vojna organizacija okarakterisala je danas nedavno testiranje južnokorejske balističke rakete sa podmornice kao nespretno i zaostalo, upozoravajući da će njen razvoj ponovo pokrenuti prekogranične napetosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Jang Čang-ha, šef Akademije za nacionalnu odbrambenu nauku, severnokorejskog državnog centra za razvoj i nabavku naoružanja, rekao je da medijske fotografije najnovije južnokorejske rakete prikazuju „zaostalo“ oružje koje čak nema ni oblik balističke rakete lansirane sa podmornice, prenosi agencija Rojters.

“Čini se da je raketa verzija južnokorejskog balističkog projektila “hjunmo” kopno-kopno sa imitacijom dela bojeve glave indijskog K-15 SLBM-a”, izjavio je Jang.

On je rekao da južnokorejsko oružje nije dostiglo fazu u kojoj bi imalo stratešku i taktičku vrednost, i da bi stoga predstavljalo pretnju Severu, ali je doveo u pitanje nameru budućeg razvoja raketa od strane zvaničnog Seula.

„Veliki napori Južne Koreje da poboljša sisteme podmorničkog oružja jasno nagoveštavaju pojačanu vojnu napetost na Korejskom poluostrvu“, rekao je Jang.

I Južna i Severna Koreja testirale su prošle srede balističke rakete.

BONUS VIDEO: Metro u Pjongjangu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar