Pjongjang za pregovore sa Seulom ako odustane od provokacija

Svet 24. sep. 202109:38 > 10:05
Podeli:
Kim Jong un i Moon Jae in
Foto: EPA-EFE/KCNA, EPA-EFE/YONHAP

Uticajna sestra severnokorejskog lidera Kim DŽong Una, izjavila je danas da je njena zemlja voljna da nastavi razgovore sa Južnom Korejom, ako ne bude provocirala Pjongjang neprijateljskom politikom i dvostrukim standardima.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ako se Južna Koreja distancira od prošlosti kada nas je provocirala i kritikovala na svakom koraku svojim dvostrukim standardima, i povrati iskrenost u svojim rečima i postupcima i odustane od neprijateljstva, bili bismo spremni da nastavimo blisku komunikaciju i angažujemo se u konstruktivnim diskusijama o obnavljanju i razvoju odnosa”, izjavila je Kim Jo DŽong, a prenosi agencija AP.

NJena izjava je odgovor na više poziva južnokorejskog predsednika Mun Jae-Ina da se objavi deklaracija o okončanju Korejskog rata iz 1950-53. godine kao načina za povratak mira.

Njen predlog usledio je i nekoliko dana nakon što je Severna Koreja izvela prve raketne probe u šest meseci, a Južna Koreja prvi test rakete lansirane sa podmornice.

Da bi se postigla deklaracija o završetku rata, Kim Jo DŽong smatra da se mora osigurati međusobno poštovanje i odustati od predrasuda, neprijateljske politike i nepravednih dvostrukih standarda prema drugoj strani.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar