Pištolj, zlato i evri: Kako izgleda soba bugarskog premijera

Svet 29. nov. 202010:51 > 10:56
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JOHANNA GERON

Privatni život bugarskog premijera Bojka Borisova postao je političko pitanje, a razlog tome su slike iz njegove spavaće sobe. U svom prvom intervjuu objašnjava kako su ove fotografije nastale.

Premijeru, tema intervjua za Faz sa šefom vlade ne bi trebalo da se odnosi na njegovu spavaću sobu, jer to nije stvar javnosti. Međitim ilegalno snimljene fotografije i video zapisi iz Vašeg doma učinili su da Vaš privatni život postane političko pitanje i u stranim medijima. Kažete da ove slike imaju političku pozadinu. Da li biste bili spremni da objasnite ovo?

„Imam mnogo objašnjenja za ovo, a neka od njih sežu dvadeset godina unazad. Ovde smo sproveli mnoge reforme koje su jedinstvene za region. To uključuje reformu bankarskog sistema. Sada je jasno da je Bugarska primljena u Mehanizam deviznih kurseva II, takođe poznat kao predsoblje evrozone, i istovremeno u Bankarsku uniju, zajedničku bankarsku superviziju EU. Pre samo nekoliko meseci mnogi oligarsi u Bugarskoj shvatili su šta im radim. U prošlosti su uspeli da prevaziđu našu nacionalnu bankarsku superviziju, ali to je sada nemoguće na evropskom nivou. Naš bankarski sistem je sada toliko čvrst da su kriminalne mahinacije i propast bankarskog sistema, kakve smo iskusili nakon pada Zida i kada su socijalisti bili na vlasti u Bugarskoj, nemogući. Prošlo je vreme kada bi pranje novca moglo da se vrši u bugarskim bankama. Naš bankarski sistem je u potpunosti pod kontrolom Evropske centralne banke i Evropskog organa za bankarstvo.“

Pročitajte još:

Drugim rečima, bugarske banke su toliko sigurne da ljudi više ne moraju da gomilaju svežnjeve novca i poluge u svojim noćnim stočićima, kao što se međutim može videti na fotografijama iz Vaše spavaće sobe?

„Doći ćemo do toga. Mislim na to da su bugarske banke sada toliko stabilne i pomno nadgledane da više neće biti potrebno da ih spašavaju novcem poreskih obveznika. Pored toga, borili smo se protiv šverca duvana i naneli štetu stotinama miliona evra organizovanom kriminalu na Balkanu. Upravo smo iskopali ilegalnu fabriku za proizvodnju cigareta Marlboro u selu u blizini Plovdiva. Takođe smo preduzeli mere protiv ilegalne proizvodnje goriva, alkohola i drugih proizvoda. Kao rezultat, ilegalne strukture izgubile su stotine miliona evra prihoda. Isto se odnosi i na kladioničarski posao koji smo nacionalizovali jer je državni budžet izgubio mnogo novca utajom poreza u ovoj oblasti. U prošlosti se niko ne bi usudio ni da pomisli da će to biti moguće u Bugarskoj, jer se to protivi interesima moćne strukture u Bugarskoj“.

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Dakle, kažete da imate mnogo neprijatelja koje želite da kompromitujete, fotografijama iz vašeg doma?

„Zar se toliko žuriš? Doći ćemo do toga. Takođe je važna naša odluka da kupimo američke borbene avione F-16 za skoro 1,3 milijarde dolara da bismo zamenili naše stare sovjetske MiG-ove. Već smo im platili 100 odsto, tako da buduća vlada ne može da poništi ovaj posao. Naše vazduhoplovstvo je sada kompatibilno sa NATO standardima i može prvi put da učestvuje u vazdušnom nadzoru zajedno sa susednim zemljama, što ranije nije bilo moguće. Još jedan razlog zbog kojeg moja vlada trenutno podnosi brojne udare je taj što diverzifikujemo našu isporuku prirodnog gasa. Sada imamo 20 odsto udela u grčkom terminalu za tečni gas u Aleksandropouliju, koji se trenutno gradi. To će nam omogućiti da uvezemo dodatni tečni naftni gas – iz Sjedinjenih Država, iz Katara i odakle god. Dakle, više nema nikakve jednostrane zavisnosti od Rusije za isporuke gasa. Pored toga, već smo proglasili šestoricu zaposlenih u ruskoj vojnoobaveštajnoj službi prerušeni u diplomate za persona non grata i proterali ih iz zemlje. A sada komentar na fotografije: Kruže slike iz moje spavaće sobe, a uređene su kao slike iz udžbenika KGB-a, što implicira uništavanje osobe čija je soba u pitanju, zloupotrebljavajući njihove privatne podatke“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar