Piše Željko Pantelić: Svi nadimci Angele Merkel

Svet 11. sep. 202113:47
Podeli:
Angela Merkel
Angela Merkel Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Nemačka kancelarka Angela Merkel uskoro odlazi u političku penziju, ali je njena vladavina obeležila zemlju poslednjih nekoliko decenija. Merkelova je tokom duge karijere dobila nekoliko nadimaka u javnosti, po kojima će je Nemačka pamtiti i nakon izbora 26. septembra.

DEVOJKA SA ISTOKA

Prvi nadimak koji je dobila u novoj ujedinjenoj Nemačkoj bio je vezan za činjenicu da je odrasla u Istočnoj Nemačkoj. Mnogi pogrešno veruju da je Merkelova rođena u DDR-u. Njen otac je bio protestantski sveštenik i posle Hamburga, gde je Merkelova rođena, premešten je u tadašnju Istočnu Nemačku, dve godine po rođenju buduće kancelarke.

POGLEDAJTE JOŠ:

MEIN MADCHEN (Moja devojčica)

Helmut Kol je politički otac Angele Merkel i kum njenog nadimka “moja devojčica” budući da ju je tako oslovljavao iz milošte. Kancelar “ujedinitelj” je uzeo pod svoje zaštitno krilo tada mladu 36-ogodišnju političarku iz bivšeg DDR i lansirao je u vrh stranke i svoje vlade. Odatle i optužbe na račun Merkelove za političko “oceubistvo” kada je zadala završni udarac posrnulom Kolu zbog skandala oko finansiranja partije.

ANGIE

Čuvena pesma Roling Stonsa je bila muzička pozadina izbornih kampanja Angele Merkel. Asocijacija je više nego jasna na anglosaksonski nadimak kancelarke. Bila je to i direktna poruka da je “devojčica” odrasla.

MUTTI ( Mama)

Ovaj nadimak je najbolji primer sposobnosti Merkelove da preokrene situacije i stvari u svoju korist. Etiketa “Mutti” joj je bila nametnuta od njenih protivnika s ciljem da je politički diskvalifikuju ili čak uvrede budući da Merkelova nije rađala. Ona je prihvatila novi nadimak kao kompliment, videla je njegovu pozitivnu stranu i ponašala se kao “majka” svih Nemaca, zbog čega su i njene pristalice sa ponosom počele da je oslovljavaju sa Mutti.

TINA (There Is Not Alternative)

Akronim Tina je nadimak za Merkelovu koji se provlači po diplomatskim krugovima iz engleskog izraza “bez alternative” . Šesnaestogodišnja vladavina Merkelove je bila zaista bez alternative.

Angela Markel Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

MERKIJAVELI

Nadimak izveden iz spajanja prezimena nemačke kancelarke i kreatora knjige “Vladar” koja je inspirisala brojne političare, od srednjeg veka do naših dana. Za mnoge citate koji se pripisuju Makijeveliju tipa “cilja opravdava sredstvo” ne postoje konkretni dokazi da ih je Toskanac izgovorio ili napisao. U svakom slučaju ostaje sinonim za oportunistu i beskrupoloznu osobu.

TEFLON

Poređenje Merkelove sa teflonom odnosno njena sposobnost da iz duela, polemika, afera uvek izađe neuprljana i da niko ne može da joj doskoči ili da je povredi veoma je popularna u Vašingtonu. Istini za volju u američkoj verziji ovaj nadimak Mereklove ima nameru da dočara jednu hladnu i proračunatu osobu koju niko ništa ne može da uzdrma.

Angela Markel Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

ČELIČNA KANCELARKA

Posle Ota fon Bizmarka, samo je jedan kancelar Nemačke u proteklih 130 godina zaslužio pridev “čelični”, i nije bio kancelar, već kancelarka, Angela Merkel.

BONUS VIDEO Sastanak Putin-Merkel u Moskvi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar