Piše Željko Pantelić: Perverzna veza seksa i politike

Svet 21. apr. 202117:42
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, EPA-EFE/ETTORE FERRARI, DANIEL JANIN / AFP / Profimedia, WILLI GUTBERLET / AFP / Profimedia

Kažu da je Gistav Kurbe sa čuvenom slikom iz 1866. godine "Poreklo sveta"( na njoj je nacrtana obnažena nepoznata dama sa raširenim nogama i genitalnim organom u prvom planu) hteo da kaže da je "seks motor istorije". Vekovima su muškarci i žene koristili seksualne odnose da bi se domogli vlasti, položaja i privilegija ili su jednom na vlasti koristili svoju moć da realizuju svoje seksualne prohteve ili perverzije.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog seksualnih vanbračnih izleta se nije gubila vlast sve do 1963. godine kada je britanski ministar Džon Profumu bio primoran da podnese ostavku jer je delio ljubavnicu sa pogrešnim čovekom, dipolomatom SSSR-a u Londonu. Od tada, vanbračni seksualni odnosi, posebno u anglosaksonskom svetu, postaju mač sa dve oštrice, nisu samo sredstvo da se dođe do vlasti, već veoma često bivaju vrata za izlazak sa političke scene.

Sve do pojave hrišćanstva, seks nije doživljavan traumatično, prostitucija je bila raširena i legalna, štaviše u pojedinim prehrišćanskim kulturama bila je sveta. Zevs, vrhovni bog u grčkoj mitologiji, prikazan je vrlo promiskuitetno, spreman da se pretvori u svaku životinju za brzu kopulaciju, od bika da zavede Evropu do labuda da opčini Ledu. Za Solomona, Davidovog sina, legenda kaže da je imao sedamsto žena i trista naložnica.

Istorija pamti i žena koje su uspele, na ovaj ili onaj način, da se domognu vlasti, direktne ili indirektne preko postelje. Mesto zauzimaju četiri kurtizane koje su se vinule do vrha vlasti koristeći svoje seksualno umeće, Aspazija, Teodora, Marioca i Evita Peron.

Bivši američki državni sekratar Henri Kisindžer je govorio da je vlast „najsnažniji afrodizijak”. Prepričava se da je upravo sa tom opaskom spasao predsednika Ričarda Niksona neprijatne scene tokom razgovora u Pekingu sa kineskim liderom Mao Cedungom, kojem su svako veče dovođene u krevet po dve devojke, često nevine. Istu strast za mladim i nevinim devojkama je pokazivao i drugi komunistički tiranin Staljin, kao i ostali satrapi širom istočne Evrope pod sovjetskom čizmom.

U demokratskom svetu sve je radjeno na sofisticiraniji način. Istoričari se pitaju kako bi tekla povest da korumpirani mediji od tzv.grupe iz Ohaja nisu zažmurili pred seksualnim skandalima republikanskog predsednika Vorena Hardinga. Njegova administracija je ostala upamćena kao najkorumpiranija jer je Harding morao da „namiri“ svoje zaštitnike položajima i zatvaranjem očiju pred njihovim marifetlucima.

Ništa manje nestašan nije bio ni demokratski predsednik Džon Kenedi, kojem je više od Merlin Monro mogla doći glave Elen Romeč mlada istočnonemačka obaveštajka. Džon i njegov brat Robert platili su visoku političku cenu jer su zbog seksualnih izleta JFK bili u šaci Edgara Džeja Huvera, zloglasnog šefa FBI. Huver je bio homoseksualac i vrlo dobro je razumeo snagu seksualne ucene, zbog čega je imao najveću pornografsku arhivu na svetu do pojave interneta.

Priča o Bilu Klintonu i Moniki Levinski svi poznajemo, dok je manje poznat udes Eliota Spicera bivšeg guvernera države Njujork koji je vodio krstaški rat protiv prostitucije preko dana, a noću posećivao luksuzne prostitutke zbog čega je morao da podnese ostavku. Vanbračne afere su skupo koštale bivšeg šefa CIA Davide Petraus, kao i Džona Edvardsa kandidat demokrata za Belu kuću na izborima 2012.godine.

Na kontinentalnom delu Evrope zbog bračnih neverstava se, po pravilu, ne gubi vlast, niti se napušta politička scena. Verovatno bi Dominik Štros Kan bio danas predsednik Francuske da nije upražnjavao oralni seks sa sobaricom u njujorškom hotelu, kao predsednik Medjunarodnog monetarnog fonda. Francuska još iz doba kraljevine vrlo često na svom čelu ima tzv. „tombeur de femmes“. Predsednik Treće republike Feliks For umro je za vreme oralnog seksa sa svojom ljubavnicom u predsedničkom plavom salonu Jelisejske palate. Francuski premijer Žorž Klemenso je godinama zabavljao društvo prepričavajući događaj do u detalje trijumfalnoga završavajući rečenicom: „Il a voulu vivre Cesar, il est mort Pompee“, što će reći „hteo je da bude Cezar, umro je kao Pompej”. Klemenso se igrao sa francuskom reči „pompee“ koja se u glagolskom obliku u žargonu koristi kao sinonim za oralni seks a istovremeno je i ime jednog od članova Prvog trijumvirata Rimske republike, Pompeja.

Čitava Francuska se pravila „luda“ pred očiglednim dvostrukim životom prvog socijalističkog predsednika Pete republike Fransoa Miterana koji je imao dve porodice. Tek po njegovoj smrti, mediji su počeli da pišu o onome što je bila javna tajna. U priči o seksu i vlasti u Francuskoj ima i Srba. Stevan Marković je ubijen i iskasapljen u jesen 1968. godine pošto je pokušao da ucenjuje buduću prvu damu Francuske, gospođu Klod Pompidu suprugu Žorža Pompidua. Marković je navodno imao u posedu kompromitujuće slike grupnog seksa madam Pompidu.

Italija duguje svoje ujedinjenje jednoj kurtizani iz viskog plemstva, kontesi od Kastiljonea Virdžiniji Oldoini. Ona je po nalogu pijemontskog premijera Bensa Kavura, koristeći svoje čari i deliciozna umeća, uspela da ubedi francuskog imperatora Napoleona III da podrži ujedinjenje Italije.

Prvi kralj ujedinjene Italije Vitorio Emanuele II bio je veliki bonvivan i mnogo više je provodio vremena u društvu svojih ljubavnica nego u obavljanju državničkih poslova. Musolini je bio postao poznat i po tome što je obarao rekorde u brzini seksualnog odnosa sa svojim brojnim ljubavnicama u kabinetu u palati Venecija u Rimu. Nikad duže od jednog minuta, a često i samo nekoliko sekundi. I lider italijanskih komunista Palmiro Toljati se nije proslavio, ostavio je ženu i psihijatrijski bolesnog sina zbog 27 godina mladje devojke kojoj su dali stan iznad njegove kancelarije u sedištu Komunističke partije, kako niko ne bi primetio kad „Najbolji“, kako su ga zvali italijanski komunisti, skokne do svoje dragane.

U velike ženskaroše spadali su i na oko ne baš privlačni bivši italijanski premijer Betino Kraksi i bivši šef diplomatije Djani De Mikelis potvrđujući Ksinidžerovu tezu. Njima su se posebno sviđale televizijske voditeljke i glumice. Naravno, sve ih je zasenio Silvio Berluskoni sa svojim zabavama po Rimu, Arkoreu, Sardiniji sa desetinama mladih devojaka, čuvene bunga-bunga.

Foto: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Moše Kacav, bivši izraelski predsednik morao je da podnese ostavku i završio je u zatvoru jer nije mogao da obuzda svoje seksualne porive i upotrebio je nasilje prema svojim potčinjenima. Bolje je prošao Helmut Kol. Ujedinitelj Nemačke je bio veliki političar ali moralna nula. Svoju ženu je varao godinama sa personalnom sekretaricom, zatim je ušao u paralelnu vezu sa 30 godina mlađom Beatriče Herbold da bi i nju prevrario i posle smrti supruge oženio 34 godine mlađu Maike Rihter. Njegov naslednik Gerhard Šreder nikad nije krio da je ženskaroš: ženio se pet puta svaki put sa sve većom razlikom u godinama sa svojom suprugom,

Seksualni skandali nisu zaobišli ni krunisane glave po Evropi, uključujući švedskog kralja Karla Gustava i španskog Huana Karlosa ili sada već bivšeg belgijskog suverene Alberta koji je imao tajnu vanbračnu ćerku. Britanski kralj Edvard VIII je abdicirao jer je izmedju intrigantne i inteligentnte Voli Simpson i krune, izabrao više puta razvedenu amerikanku. Da nije imao filonacističke političke poglede i da nije posećivao Hitlera u Berhtesgadenu verovatno bi njegova priča sa Voli imala mnogo više simpatija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar