Piše Srdan Kosović: Nikšić – zašto je toliko bitno

Svet 31. jan. 202111:06 > 11:24
Podeli:
Milo Djukanovic, Zdravko Krivokapic kombo
Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic, TANJUG/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRBE GORE

Glavno pitanje izbora u Nikšiću je pitanje legitimiteta sadašnje parlamentarne većine. Izbori u Nikšiću padaju na cirka 100 dana rada Vlade Zdravka Krivokapića.

„Crna Gora jeste stekla nezavisnost, ali se ta nezavisnost stalno napada i osporava, i zato na ovim izborima mi opet glasamo da li će Crna Gora biti nezavisna ili će biti deo srpskog sveta”. Mantra koju je DPS neumorno rabio na svim izborima proteklih 14 godina, uz manje modifikacije, se ovih dana rodila u novoj formi koju je skovao Demokratski front – nova borba za slobodu.

Pročitajte još:

DF protežira tezu da je 30. avgusta na izborima pobedio srpski narod, ali da je ta pobeda, pa samim tim i sloboda – oteta, i zato se ona mora osvajati iznova na lokalnim izborima, podrškom koaliciji koju oni predvode.

Tu dolazimo do odgovora, zašto su izbori u Nikšiću mnogo više od lokalnog pitanja. Drugi najveći grad u Crnoj Gori, rodni grad Mila Đukanovića (ali i Zdravka Krivokapića), debakl bojkota na prethodnim izborima, sve postaje manje važno jer – nešto drugo je u fokusu.

Glavno pitanje izbora u Nikšiću je pitanje legitimiteta sadašnje parlamentarne većine. Izbori u Nikšiću padaju na cirka 100 dana rada Vlade Zdravka Krivokapića. On se, setimo se, u rekordnom roku razišao sa rukovodstvima partija sa liste koju je predvodio, a onda formirao Vladu u kojoj nema nikoga sa spomenute liste. Pitanja o tom bizarnom odnosu su uglavnom razrešena, osim jednog koje je ostalo bez odgovora – ko je u stvari dobio podršku 30. avgusta? Da li je to Krivokapić, koji je sa sobom doneo otvorenu podršku Crkve ili su to Andrija Mandić, Milan Knežević, Vladimir Joković i ostali, koji u kampanji nisu postojali, ali kažu da su na terenu odradili veliki posao. Iz te perspektive su jasna dva medijska narativa, jedan koji kreira DPS propaganda i drugi koji kreira DF/SNS propaganda.

Foto:Shutterstock

Te dve propagande se (i dalje) savršeno hrane, jer obe daju podjednak značaj – do skora marginalnoj krilatici – „srpski svet“. U tom svetu, zavisno od ugla posmatranja, Krivokapićeva vlada je istovremeno četnička, svetosavska i velikosrpska, ali i antisrpska, Milova i dukljanska… Jedini zajednički epitet koji dobija je – izdajnička, zavisno od toga da li je izdala srpstvo ili crnogorstvo. Na kraju se da zaključiti kako je otac obe propagandne metode isti.

Iz te perspektive postaje jasno zašto je srpska štampa kreirala čitav narativ o tome da je Krivokapić na čelu „antisrpske” vlade i da će na izborima u Nikšiću nastupiti sa Dakom Davidovićem, a zatim se udružiti sa Đukanovićem, ne bi li sprečili pobedu „autentičnih Srba”. Toliko hrabar narativ, koji su afirmisali direktno i aktivisti DF-a („danas je gore nego prije 30. avgusta”) liči na „all in” strategiju u pokeru – nikšićki izbori su poslednja šansa za Front, ali i za DPS. Gubitak Nikšića bi bio nedoknadivi udarac za DPS i potvrda njihovog očiglednog osipanja, a slab rezultat DF-a bi značio da ne bi imali legitimitet da zatraže eventualnu rekonstrukciju Vlade, na koju bi u drugačijem scenariju, u političkom smislu, polagali pravo.

Foto:TANJUG/ DPS CG SLUZBA ZA ODNOSE SA JAVNOSCU

Šta međutim, očevidno, može amortizovati osipanje i više nego izvestan poraz DPS-a na nikšićkim izborima? Najmanje, tri faktora: 1) previše lista (poput „fristajlera” iz „Za život Nikšića”), koje žele da razgrabe glasačko telo parlamentarne većine, što može rezultirati rasipanjem glasova (ne treba zaboraviti da je jedan od razloga rezultata na parlamentarnim izborima bila formula koja je onemogućila rasipanje tadašnjih opozicionih glasova); 2) mogući izostanak otvorene podrške Zdravka Krivokapića jednoj od lokalnih lista, što može posledovati rastom broja apstinenata; 3) međusobno sukobljavanje lista nove parlamentarne većine, i zaboravljanje na političku konkurenciju, koja teži da povrati vitalnost, a koja je Nikšić (kao nekadašnji industrijski centar) dovela do ruba ekonomske održivosti.

Teme i traume koje su 2012. godine dovele do sindroma „Drago Đurović” danas ne trebaju nove oblike i sumnje, već elementarnu političku ozbiljnost i zrelost nove parlamentarne većine, ali i nešto više i suštinskije od toga.

Ako smo 30. avgusta imali prvu smenu vlasti, 14. marta je prva šansa za poštene i demokratske izbore. Prve informacije sa terena ukazuju da DPS nije jedina adresa kojoj fer izbori ne odgovaraju, ali ostaje utisak da su nikšićki izbori prvi pravi i suštinski demokratski test za budućnost Crne Gore.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar