Pevač Trifonov odneo tesnu pobedu na izborima u Bugarskoj

Svet 12. jul. 202122:07
Podeli:
Slavi Trifonov Foto: 7/8 TV/Handout via REUTERS

Bugarski TV zabavljač i pevač Slavi Trifonov položio je pravo na formiranje vlade, posle tesne pobede na parlamentarnim izborima u nedelju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Njegova antielitistička partija Ima takav narod (ITN) dobila je 23,91 odsto glasova i pobedila na izborima, a sa 23,69 odsto glasova drugoplasirana je stranka „Građani za evropski razvoj Bugarske“ (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova.

ITN se pojavila kao glavna politička snaga na prethodnim parlamentarnim izborima u aprilu, ali u nedostatku saglasnosti između glavnih protagonista, Bugari su morali da u nedelju ponovo glasaju.

„Nećemo ulaziti u koaliciju ni sa jednom strankom“, rekao je Trifonov u ponedeljak na svom TV kanalu.

Suprotno svim očekivanjima, on je ostavio zasobom dve antikorupcijske stranke – „Demokratsku Bugarsku“ (desnica, 13 odsto) i „Ustani! Mafija napolje!“ (levica, pet odsto), koje su očekivale da će ih pozvati u vladu, rekao je Parvan Simeonov iz međunarodnog Instituta Galup.

Ako u parlamentu ne podrže njegovu manjinsku vladu, onda će on njiih okriviti za neuspeh, rekao je Simeonov, podsećajući da su te dve formacije, za razliku od ITN, bile uključene u masovne demonstracije 2020. godine.

„Najava na televiziji o odlukama koje je donela jedna osoba nije demokratija“, reagovao je za AFP Nikolaj Hađiguenov, kopredsednik „Ustanite! Mafija napolje!“, smatrajući „realnim“ scenario i trećih izbora.

Trifonov, koji ima zdravstvenih problema, rekao je da ne želi da postane premijer, delegirajući tu funkciju bivšem ministru Nikolaju Vasilevu.

Ako rezultati izbora, kada budu ozvaničeni, potvrde pobedu Trifonova, na predsedniku Rumenu Radevu, bliskom socijalistima, biće da mu poveri zadatak da formira vladu koja će naslediti privremeni tim, imenovan u aprilu.

BONUS VIDEO Dan koji je odredio sudbinu Jugoslavije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar