Pet stvari koje treba znati o otrovanom Putinovom protivniku

Svet 22. avg. 202018:44 > 19:32
Podeli:
Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Medicinski avion koji prevozi glavnog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je u komi i za koga njegovi saradnici tvrde da je otrovan, a koji je krenuo jutros iz sibirskog grada Omska, sleteo je u Nemačku, gde će se nastaviti njegovo lečenje. Navaljni se poslednjih dana nalazi u žiži javnosti zbog sumnji da je u njegovo trovanje bila umešana zvanična Moskva, ali i borbe koju godinama vodi protiv sistema predsednika Vladimira Putina.

1. Kampanja protiv korupcije

Navaljni je postao istaknuta ličnost na političkoj sceni Rusije zahvaljujući svom blogu u kojem je razotkrivao korupmpiranost ruskih zvaničnika. Njegova Fondacija za borbu protiv korupcije osnovana 2011. godine takođe je objavljivala izveštaje o malverzacijama u najvišim ešalonima ruske politike.

Navaljni je kasnije okupio publiku i na YouTube kanalu koji sada broji više od četiri miliona pratilaca, a među onima koje je Navaljni istraživao nalazio se i bivši premijer Dmitrij Medvedev.

Alexei Navalny
Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

2. Višestruka hapšenja

Pročitaj i:

Navaljni je hapšen u više navrata. Pre šest godina čak je bio osuđen za korupciju, a ta presuda tumačena je kao politička odmazda.

Iako je bio pošteđen zatvora, osuđen je i njegov brat – mada je tu presudu Evropski sud za ljudska prava nazvao „arbitrarnom i nepravednom“ – na zatvorsku kaznu, a Kremlj je upotrebio ove presude da delegitimiše Navaljnijevu kandidaturu za presednika 2018. godine.

Lider ruske opozicije u zatvoru je proveo stotine dana. Služio je i 15-dnevnu zatvorsku kaznu za distribuiranje flajera kada je njegov prijatelj i jedan od tadašnjih opozicionih lidera Boris Njemcov ubijen u Moskvi 2015. Nije mu dopušten otpust ni da bi prisustvovao sahrani Njemcova.

3. Ruski nacionalista

Iako se Navaljni percipira kao miljenik Zapada, on sam se dugo svrstavao u red ruskih nacionalista.

Otuda su poticali njegovi antiimigrantski stavovi i insistiranje na tome da nikada ne bi napustio svoju domovinu – i upravo je zato Kremlju bilo teže da ga predstavi kao marionetu Zapada, iako se školovao u Americi.

Foto:EPA/SERGEI ILNITSKY

Tražio je da se 2006. godine dozvoli okupljanje Ruskog marša, ekstremno desničarske grupe, a 2007. je osnovao politički pokret pod imenom Narod, u savezništvu sa dve nacionalističke grupe, Pokretom protiv ilegalne imigracije i Velikom Rusijom.

U ratu Gruzije i Rusije 2008. godine je držao stranu Rusiji i na svom blogu pozivao da se Gruzijci proteraju iz Rusije.

3. Lider protesta

U Rusiji su 2017. godine održani najmasovniji antivladini protesti u poslednjih nekoliko decenija. Deloim ih je isprovocirala i istraga Navaljnijeve fondacije o Medvedevu i korupciji, a Navaljni je preuzeo ulogu lidera demonstracija. Uhapšeno je više od hiljadu ljudi.

Foto:EPA/SERGEI ILNITSKY

Odluka vlasti da se Navaljniju zabrani da se kandiduje za predsednika 2018. godine pokrenula je nove proteste. A onda je Navaljni još jednom uhapšen jer je podsticao demonstracije koji pozivaju na slobodne izbore.

5. Bez političke karijere

Iako se Navaljni smatra liderom ruske opozicije, on nikada – za razliku od Njemcova – nije obavljao političku funkciju.

U politiku je ušao kao član liberalne opozicione stranke 2000. godine, ali je brzo izbačen zbog nacionalističkih tendencija i aktivnosti.

Foto:EPA/SERGEI CHIRIKOV

Navaljni se 2013. godine kandidovao i na izborima za gradonačelnika Moskve i iako je izgubio od Putinovog čoveka, Sergeja Sobjanina, Navaljni je postigao daleko bolje rezultate nego što se očekivalo.

On je 2018. godine postao lider opozicione stranke Rusija budućnosti, ali mu je te godine zabranjeno da se kandiduje za predsednika zemlje zbog krivičnog dosijea.

U poslednje vreme vodio je kampanje za političare koji se kandiduju za nadolazeće lokalne izbore u Rusiji. Upravo se vraćao sa skupa podrške kada je avion u kojem se nalazio morao prinudno da sleti jer je Navaljnom pozlilo.

Komentari

Vaš komentar