Pet pitanja o ukradenoj ikoni na koja Dodik mora da odgovori

Svet 22. dec. 202017:02 > 17:11
Podeli:
Milorad Dodik Foto:ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

"Milorade, odakle ti ikona?" goruće je pitanje na koje već sedam dana javnost čeka odgovor. Naime, pozlaćenu ikonu Svetog Nikole, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, nakon čega se oglasila ambasada Ukrajine, rekavši da je ikona njihova i da je nestala pre 300 godina iz Luganjska. Danas smo prvi put čuli reakciju iz Dodikovog kabineta o poklonu, koji je izazvao diplomatski skandal, a banalni odgovor je: "Ikona je porodična".

„Ikona Svetog Nikole, koju je Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona“, saopšteno je iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine. I to je to. Bez detaljnih objašnjenja kako je ikona, koja je pre 300 godina nestala iz Luganjska u Ukrajini dospela baš u porodicu Dodik?

Pročitajte još:

Pet pitanja o ukradenoj ikoni na koja Dodik mora da odgovori:

Ako ikona nije ukradena, gde je bar jedan dokaz o tome?

Ako je ikona porodična, čija je tačno? Porodice Dodik ili neke druge?

Ako je istina šta Dodik sada govori, zašto je Lavrov vratio ikonu?

Čija je odluka bila da se Lavrovu pokloni baš ova ikona?

Ko će odgovarati ako se dokaže da je ikona ukradena?

Foto:BETAPHOTO/HINA/FENA

A kako je sve počelo:

  • Milorad Dodik susreo se sa Sergejem Lavrovim, 14. decembra u Istočnom Sarajevu, kada mu je svečano uručio poklon, pozlaćenu ikonu Svetog Nikole.
  • Ubrzo se oglasila Ambasada Ukrajine i zatražila informaciju o poreklu ikone koja je, kako su naveli, nestala pre otprilike 300 godina iz Luganska (Ukrajina). Oni su zamolili za detaljne informacije o poreklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine.
  • Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primerku.
  • Ambasada Ukrajine potom je uputila pismo Ministarstvu spoljnih poslova BiH: „Smatramo da je nepružanje javnog, neodgodivog i nesumnjivog opovrgavanja najvišeg rukovodstva BiH informacije, koja se povezuje s navedenim darom, posedovanjem ili prenosom na bilo koji način kulturnih, istorijskih ili verskih vrednosnih predmeta poreklom sa teritorije Ukrajine“. U pismu navode i da se Lugansk privremeno nalazi pod okupacijom Ruske Federacije, a nepružanje informacije o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština značila bi podršku agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije protiv Ukrajine, što je već rezultiralo smrću hiljada ukrajinskih građana.
  • Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet.
  • Dan kasnije, zvanična Moskva saopštila je da će vratiti Bosni i Hercegovini vekovima staru ukrajinsku ikonu koju je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu. Zastupnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije rekao je da će pozlaćena pravoslavna ikona – za koju se veruje da je stara 300 godina – “biti vraćena” u Bosnu, kako bi njeno poreklo utvrdio Interpol.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar