Pet najluđih maski na svetu

Svet 24. avg. 202007:20 > 07:21
Podeli:
Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Od dijamanta do soli, istraživači pokušavaju da osmisle zaštitne maske koristeći nove materijale. Ipak, ne očekujte da ćete uskoro videti ove neuobičajene maske u prodavnicama.

U doba Kovida-19 potrebna nam je bolja zaštita lica. Tako inženjeri, istraživači i preduzetnici od Izraela do Hong Konga rade punom parom kako bi nam doneli novu generaciju zaštitnih maski: maske koje ne samo da hvataju, već i ubijaju dolazeće viruse.

Predstavljamo vam nekoliko najintrigantnijih ideja za zaštitne maske, o kojima je pisao Vajrd.

Samo, budite oprezni, jer nijedna od njih još uvek nije testirana na Kovid-19.

„Razorna so“ (Cutting Salt) 

Foto: Shutterstock

Biomedicinski inženjer sa Univerziteta „Alberta“ Hijo-Jik Čoi uočio je potrebu za boljim maskama još u danima epidemije SARS-a, pa je počeo da radi na antivirusnom premazu na bazi soli koji se može naneti na maske za lice.

Kada kapljice pljuvačke koje sadrže virus pogode masku, voda u njima rastvara so. Kako voda isparava, so se rekristalizuje. Kako kristali natrijum-hlorida rastu, oni klijaju oštrim ivicama, koje se, kako zamišlja Čoi, urezuju u zidove ćelija virusa poput noža koji propada u balone.

Čoi se nada da će za godinu dana svoju ideju preneti iz laboratorije i u stvarni svet.

„Neprijatelj cink“ (Zinc Zap)

Foto: Shutterstock

Izraelski start-ap „Sonovia“ kreirao je tehnologiju koja koristi ultrazvučne talase da mehanički ubacuje nanočestice cinkovog oksida u tekstil, uključujući maske. Čestice ispuštaju jone za koje kompanija kaže da uzajamno deluju sa proteinskim omotačem koji okružuje virus, i deaktivira ga.

„Sonovia“ kaže da je do sada distribuirala na stotine maski bolnicama u Nemačkoj i Izraelu te da se nada da će tehniku primeniti i na drugu zaštitnu opremu. Kompanija traži dodatna finansijska sredstva za distribuciju na širem tržištu.

„Nanodijamanti neutralizatori“ (Nanodiamond Neutralizers)

Foto: Shutterstock

Inženjerska kompanija iz Hong Konga „Master Dinamik“ želi da u maske ubaci nanočestice laboratorijski uzgojenih dijamanata. Kompanija tvrdi da se njeni posebno kreirani nanodijamanti mogu vezati za omotač virusa, istovremeno onemogućavajući njegovu sposobnost da se replicira.

„Master Dinamik“ je optimistična i nada se da će maske već biti na tržištu do kraja ove godine. Kompanija očekuje i da će cena biti pristupačna za većinu potrošača jer su nanodijamanti, koji su manji od čestica prašine, jeftini.

„Šok terapija“ (Shock Therapy)

Foto: Shutterstock

Izraelski start-apovi i istraživači sa Univerziteta „Ben-Gurion“ razvijaju filter koji sadrži laserski indukovani grafen, poroznu, provodljivu penu za koju kažu da može da uhvati bakterijske i virusne čestice.

Provođenje struje kroz provodni grafen bi tada ubilo mikrobe. Tim je planirao da targetira tržište vazduha i filtracije vode, ali je potom došao Kovid-19, pa su odlučili da pronađu način prilagođavanja tehnologije maskama. Ideja je da nosite masku natopljenu grafenom, a kada stignete kući da je dezinfikujete možda priključenjem USB ulaza.

Istraživači kažu da je potrebna potvrda i još istraživanja. Tu je i pitanje da li se maske mogu proizvesti po ceni koja je dovoljno niska da bi bile komercijalno održive.

„Fatalna vlakna“ (Fatal Fibers)

Foto: Shutterstock

Izraelska kompanija za istraživanje tekstila „Argaman Technologies“ tvrdi da njegove „BioBlocX“ maske sadrže pamučna i poliesterska vlakna ugrađena u ubrzane čestice bakar-oksida.

Slično kao i tehnologija „Sonovie“, iz kompanije „Argaman“ kažu da se, kada virusne čestice pogode masku, pozitivni joni iz bakra prikače za virus i unište njegovu sposobnost umnožavanja. Maske takođe sadrže sloj membrane od nanofibre, koji navodno filtrira patogene.

Kompanija već sada prodaje maske putem svoje veb stranice.

Ipak, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) koja je zadužena za odobravanje medicinskih uređaja, uključujući maske, za sada nije upoznata ni sa jednom maskom koja bi trebalo da neutrališe virus.

Nošenje „običnih maski“, pranje ruku, te držanje distance ostaće presudno za očuvanje našeg zdravlja sve dok se ne potvrdi verodostojnost i ispravnost ovih, u najmanju ruku, neobičnih maski.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram