„Pet linija odbrane“ za ulazak turista u Grčku

Svet 03. apr. 202117:34
Podeli:
Haris Teoharis
Haris Teoharis Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Grčki ministar turizma Haris Teoharis, koji je na turneji po zemljama odakle gosti redovno dolaze u Grčku, predstavio je plan Vlade za otvaranje turizma.

Plan Grčke je da ove godine počne da prima strane goste 14. maja, što zavisi i od stanja u kojem će tada biti pandemija. Dodao je da uz isti uslov – ako epidemiološki podaci budu povoljni, za putnike „s nekih tržišta s velikim procentom vakcinisanih želimo da otvorimo naš turizam već sredinom aprila“.

Teoharis je predstavio i „pet linija odbrane“ Grčke, odnosno uslova za ulazak putnika i boravak u Grčkoj.

„Prva linija odbrane“ je da svaki strani turista mora imati potvrdu da je ili vakcinisan protiv koronavirusa, ili da se oporavio od zaraze tim virusom, ili da pokaže negativan rezultat testa na koronavirus.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Druga linija odbrane“ je „što ćemo sami obavljati testove iz uzorka turista po dolasku“. Ta strategija kontrole biće usmerena posebno na one koji dođu iz zemalja odakle je prethodnog dana bilo „koncentracije pozitivnih slučajeva“.

„Treća linija odbrane“ Grčke je da se „turisti odmah stave u karantin u slučaju pozitivnog testa, a da se potom podvrgnu detaljnijem PCR testu“.

„Četvrta linija odbrane“ su „opšta pravila o bezbednosti, poput obaveznog korišćenja maske ili držanja distance, ograničenja za restorane, autobuse, turističke izlete i razgledanje“.

„Peta linija odbrane“ je, podvukao je ministar, da „svi treba da slede ista pravila kao i Grci“.

„Ako za grčke građane postoji obaveza maske, isto će važiti za sve, bez obzira da li su vakcinisani ili ne“, naglasio je ministar.

Teoharis je rekao da će vakcinacija osoblja u grčkom turističkom sektoru takođe pomoći u zaštiti od infekcije: „Biće vakcinisani kao prioritet odmah posle starijih i visoko rizičnih pacijenata“, najavio je on.

Kako očekuje, „od septembra će problem vakcinacije biti rešen, i biće velike turističke potražnje koja tada još neće biti zadovoljena, a i neki će želeti da dođu u oktobru ili novembru“ za šta se Grčka već priprema.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar