Peskov: Dvojica zarobljenih američkih plaćenika da odgovaraju za zločine

Svet 20. jun. 202223:10 > 21. jun. 2022 00:09
Podeli:
Dmitrij Peskov Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Dva američka plaćena vojnika zarobljena u Ukrajini trebalo bi da odgovaraju za počinjene zločine, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Vojnici su bili umešani u nezakonite radnje na teritoriji Ukrajine, pucali su na naše vojnike, ugrožavali njihove živote. Oni moraju da odgovaraju za svoje zločine. Zločini moraju biti istraženi“, rekao je Peskov.

Portparol Kremlja je u intervjuu američkom televizijskom kanalu MSNBC rekao ;da zločine američkih plaćenika treba da istraže vlasti i Rusije i Donbaskih republika, prenosi TASS.

Kako je istakao Peskov, ovi plaćenici nisu pripadnici Oružanih snaga Ukrajine, na njih se ne primenjuje Ženevska konvencija.

"Ne bih ulazio u objašnjenja pravne strane zatočeništva. Jedno je jasno, oni su počinili zločine. Zločini će biti istraženi, ali Ženevska konvencija se ne može odnositi na vojnike sreće", rekao je on.

Ranije je britanski list Dejli telegraf preneo da su dvojica Amerikanaca, Aleksandar Drajuk i Endi Vin, privedeni u Ukrajini nakon što su se u grupi od deset ljudi sukobili sa ruskim snagama kod Harkova.

BONUS VIDEO: Intervju osuđenih Britanaca iz januara 2022.

Komentari

Vaš komentar