Pentagon veruje da je izumeo AI proročicu

Svet 11. avg. 202112:03 > 12. avg. 2021 09:26
Podeli:
Pentagon, zgrada
Foto: STAFF / AFP / Profimedia

Petagon veruje da će njihova nova intuitivna veštačka inteligencija moći da predvidi događaje "nekoliko dana unapred", kao i da će pomoći američkoj vojsci da donese bolje strateške odluke, prenosi portal Engadžet.

Pročitajte još:

Eksperimenti sa veštačkom inteligencijom koje sprovodi američka vojska postaju sve ambiciozniji, piše Engadžet. Kako izveštava, Drajv, severna komanda Sjedinjenih Američkih Država nedavno je završila niz testova za GIDE, kombinaciju veštačke inteligencije, računarstva u oblaku i senzora. Ova mašina, kako kaže komandant Glen van Herk, može podariti Pentagonu sposobnost da predvidi događaje „danima unapred“, što će dovesti do velikih promena u vojnim operacijama.

Sistem zasnovan na mašinskom učenju, posmatra promene koje bi mogle da nagoveste budući problem. Satelit bi snimio te promene u realnom vremenu, a veštačka inteligencija će ukoliko proceni opasnost, poslati upozorenje nadležnim organima u roku od „nekoliko sekundi“, rekao je Van Herk.

Platforma GIDE bi se relativno brzo mogla staviti u stvarnu upotrebu. Van Herk veruje da je američka vojska spremna da koristi ovaj softver i da bi mogla da potvrdi svoju odluku na proleće 2022. godine tokom vojne vežbe pod nazivom Globalno integrisana vežba.

Prednost veštačke inteligencije koja može da predvidi budućnost je očigledna. Umesto da Pentagon samo reaguje na događaje ili koristi zastarele informacije, mogao bi da preuzme proaktivnu ulogu u jačanju odbrane kao i pametnijem postavljanju vojnih trupa. Kako kaže Van Herk, ovakva tehnologija bi pomogla čak i političarma, koji bi bili u stanju da skrenu pažnju na činove agresije pre nego što eskaliraju.

GIDE tehnologija neće biti svemoćna i kao i svaka tehnologija imaće ograničenja. Ova veštačka inteligencija tražiće tragove koji se ističu, na primer, veliki broj automobila na jednom mestu, ili avion koji ne bi trebalo da leti tu gde je uočen, tako da će ljudi i dalje biti u velikoj meri uključeni u proces otkrivanja potencijalnih istupanja od šablona.

Ipak, ova tehnologija bi mogla biti značajna ukoliko spreči „iznenadni“ napad, ili dovede do pregovora umesto do konflikta, zaključuje Engadžet.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar