Pentagon smanjio pomoć Ukrajini, traži odbrambene reforme

Svet 01. mar. 202122:36
Podeli:
stejt department
Foto.:EPA/MIKE THEILER

Pentagon je danas saopštio da će Ukrajini uputiti paket vojne pomoći u vrednosti od 125 miliona dolara, od ukupno 275 miliona, koliko je Kongres za tu zemlju izdvojio u budžetu za ovu godinu, zbog nedeovoljnih reformi u oblasti odbrane.

U saopštenju se navodi da vojna pomoć u vrednosti od preostalih 150 miliona dolara neće biti dostavljena dok Stejt department i ministarstvo odbrane ne utvrde da je Ukrajina ove godine „postigla značajan napredak u ključnim reformama u oblasti odbrane“, prenosi AP.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodaje se da američko ministarstvo odbrane ohrabruje Ukrajinu da nastavi da sprovodi reforme koje jačaju civilnu kontrolu vojske, promovišu povećanu transparentnost i odgovornost u odbrambenoj industriji i nabavkama, i modernizuju odbrambeni sektor u drugim ključnim oblastima u skladu sa principima i standardima NATO.

Odobrena pomoć uključuje dva patrolna broda za odbranu teritorijalnih voda Ukrajine, radare za odbijanje artiljerije, podršku za satelitske snimke i analizu sposobnosti, kao i opremu za podršku vojno-medicinskom lečenju i postupcima evakuacije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar