Pentagon aktivirao Nacionalnu gardu za obezbeđenje Kongresa

Svet 07. jan. 202118:40
Podeli:
Foto: Shutterstock

Američko Ministarstvo odbrane je zvanično aktiviralo oko 6.200 pripadnika Nacionalne garde iz šest severoistočnih saveznih država da pomognu policiji i drugim bezbednosnim snagama u Vašingtonu posle sinoćnih nemira u i oko Kongresa SAD. Odluka o njihovom aktiviranju doneta je nakon što su gnevne i naoružane pristalice odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa sinoć upale u Kongres SAD i privremeno sprečile poslanike da potvrde pobedu Bajdena na izborima 3. novembra.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler potpisao je ukaze o aktiviranju Nacionalne garde iz saveznih država Virdžinija, Pensilvanija, Njujork, Nju Džersi, Delaver i Merilend za period do 30 dana.

Cilj aktiviranja Nacionalne garde je pomoć u obezbeđivanju Kongresa SAD i okolnih oblasti do 20. januara, kada na dužnost stupa izabrani predsednik SAD Džozef Bajden, rekao je zvaničnik Pentagona.

Pripadnici Nacionalne garde će doći u Vašington u narednih nekoliko dana.

Iako je aktivirano 6.200 pripadnika, tačan broj njih koji će doći u glavni grad SAD možda će biti manji.

Oni neće biti naoružani, ali će imati opremu za razbijanje demonstracija, naveo je neimenovani zvaničnik.

Odluka o njihovom aktiviranju doneta je nakon što su gnevne i naoružane pristalice odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa sinoć upale u Kongres SAD i privremeno sprečile poslanike da potvrde pobedu Bajdena na izborima 3. novembra.

Tokom četvoročasovnog nasilja u Kongresu poginule su četiri osobe, uključujući demonstrantkinju koju je ranila policija.

Pošto je policija očistila Kongres i okolinu od Trampovih pristalica, poslanici, koji su se prethodno krili od nasilnika i bili evakuisani, nastavili su zasedanje i potvrdili pobedu Bajdena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar