Pendarovski:O makedonskom identitetu ne može da se pregovara

Svet 07. jun. 202109:39
Podeli:
Stevo Pendarovski, predsednik Makedonije
Stevo Pendarovski Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da je ta država zahvalna prijateljskoj Srbiji na blagovremenoj pomoći u sprečavanju posledica pandemije korona virusa, posebno u procesu vakcinacije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Srbija je učinila sve što je u njenoj moći da nam pomogne i mi taj prijateljski gest znamo da cenimo i nećemo ga zaboraviti“, istakao je Pendarovski u intervjuu za današnju beogradsku Politiku.

Odgovarajući na pitanje da li Severna Makedoinija ima pravo da lobira za nezavisnost tzv. Kosova, imajući u vidu izjavu zamenika makedonskog premijera da je šefu diplomatije Bujaru Osmaniju pred put u Sspaniju kazap da je prioritetni zadatak priznavanje tzv. Kosova, Pendarovski je rekao da se Severna Makedonija zalaže za dobre odnose sa Prištinom.

Pendarovski je dodao da Skoplje na taj način ispunjava svoje nacionalne interese, ali i doprinosi učvrsćivanju regionalne saradnje, što je, prema njegovoj oceni, spoljnopolitički prioritet i Srbije.

Međutim, Pendarovski smatra da je lobiranje i dalje priznanje Kosova „unutrašnje pitanje“ Prištine.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija nema otvorenih pitanja sa Srbijom, ali ne prestaje da bude na udaru ostalih suseda.

Pendarovski je podsetio da je tridesetogodišnji spor sa Grčkom rešen Prespanskim sporazumom, ali je ukazao da je Severna Makedonija sada na udaru Bugarske, koja, kako je naveo, „napada njen identitet i jezik, držeći čvrsto spuštenu rampu Severnoj Makedoniji na putu evrointegracija“.

Pendarovski je istakao da makedonski identitet i jezik nisu i ne bi mogli da budu predmet bilo kakvih pregovora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar