Pendarovski: Za sada nema indicija da je požar u Tetovu podmetnut

Svet 09. sep. 202116:40
Podeli:
Stevo Pendarovski, predsednik Makedonije
Stevo Pendarovski Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski obišao je danas izgorelu montažnu kovid bolnicu u Tetovu, u kojoj je u požaru poginulo 14 pacijenata.

Pročitajte još:

Pendarovski je novinarima rekao da za sada nema nikakvih indicija da je požar koji je izbio sinoć oko 21.00, podmetnut.

„U ovom momentu nema nikakvih indicija da je ovo napravljeno namerno, sa ciljem da bude postignut nekakav drugi poltički cilj. Bilo je raznih spekulacija, da je požar možda podmetnut i da ima veze sa (juče obeleženom) 30. godišnjicom (makedonske) nezavisnosti, a to me je jutros u telefonskom razgovoru pitao i predsednik Slovenije Borut Pahor“, rekao je Pendarovski.

Dodao je da je „to tako do ovog trenutka“ i da će to reći i nadležni javni tužilac.

Na pitanje da li će zatražiti nečiju ostavku zbog požara u kovid bolnici, Pendarovski je rekao da će uvek insistirati na odgovornosti, političkoj ili moralnoj, ali da moraju da se sačekaju rezultati istrage.

„Rasvetljavanje ovakvih slučajeva je test preko kojeg treba da potvrdimo da li stvarno zaslužujemo nezavisnost države“, kazao je predsednik Severne Makedonije.

Naveo je da ga je nadležni tužilac obevestio da će danas formalno završiti uvidjaj i da će „u najbržem mogućem roku izaći sa izveštajem“.

„Nakon dobijanja odvojenih izveštaja, izaći će sa zbirnim izveštajem u kojem će se videti šta je razlog požara. I drugo, da li tu ima nekakve ljudske greške“, kazao je Pendarovski.

On je rekao i da je došao u Tetovo da izrazi solidarnost sa gradjanima, najpre sa onima koji su izgubili bližnje, i da na licu mesta porazgovara sa nadležnima.

BONUS VIDEO Požar u Tetovu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar