Pendarovski: Odnosi Skoplja i Sofije na najnižem nivou

Svet 17. feb. 202116:04
Podeli:
Stevo Pendarovski, predsednik Makedonije
Stevo Pendarovski Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je da je atmosfera u odnosima njegove zemlje i Bugarske na najnižem mogućem nivou od 1990-ih godina i da je tome najviše doprinela Sofija.

Pročitajte još:

Tome su najviše doprinela politička mešanja u rad Istorijske komisije, koja dolazi iz Sofije, a ne iz Skoplja“, rekao je Pendarovski.

On je na konstataciju novinara da se nastavljaju optužbe Sofije na račun Skoplja rekao da je njihova politička odluka da se tako ponašaju i da šalju takve poruke.

„Mi samo možemo da žalimo što se takvim izjavama dodatno ruinira ambijent da možemo da sednemo i kao ravnopravni sagovornici nađemo rešenje“, dodaje Pendarovski.

„Da li ćeš biti bliži sa Srbijom ili Bugarskom. To je politika, nije posao Komisije“, rekao je predsednik Severne Makedonije.

Stevo Pendarovski / Foto: Beta / Kabinet predsednika Severne Makedonije

Posao te komisije, kako je istakao, nije ni da se „vadi da li ćete obeležavati Tita na jedan, drugi ili treći način, ili uopšte ga nećete slaviti“.

„Na njihovim sednicama se spominju i dnevnopolitički događaji, a njihov zadatak je samo da, na primer, kažu da li je Goce Delčev važan za vas, da li je važan za nas i kako to. Možemo da ga obeležavamo zajedno i toliko. I tako za sve revolucionare, aktiviste, prosvetitelje“, rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije je napomenuo da Bugarska ulazi u izbornu kampanju i da je njegov stav da se, dok ne bude nove bugarske vlade, „radi na takozvanim sporednim pitanjima koja mogu nekakako da vrate poverenje koje je izgubljeno prošle godine i da oporave narušenu atmosferu“.

„Tako bi se napravio ambijent u kojem možemo da posle njihovih izbora i nove vlade razgovaramo i da se odblokira naš put u EU“, rekao je Pendarovski.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar