Pendarovski: Makedonska državnost naše najveće istorijsko dostignuće

Svet 08. sep. 202122:24
Podeli:
Stevo Pendarovski
Stevo Pendarovski Foto:Andrej Tarfila / Shutterstock Editorial / Profimedia

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je večeras da je njegova zemlja zaslužila nezavisnost i istakao njena budućnost zavisi i od potpune integracije u bitne međunarodne organizacije.

Pendarovski je to rekao na Centralnoj proslavi 30 godina nezavisnosti Severne Makedonije, ističući da je nezavisnost steknuta 1991. treća i poslednja faza, kako je rekao „najvećeg nacionalnog projekta u našoj istoriji, započetog i razvijanog kroz dva Ilindena (1903. i 1945)“.

„Bez ijedne mrvice dvoumljenja, bez trunke sumnje možemo da kažemo da je makedonska državnost i nezavisnost naše najveće istorijsko dostignuće sa kojim treba svi da se ponosimo“, rekao je Pendarovski.

Prema njegovim rečima, budućnost države Severne Makedonije zavisi i od potpune integracije u važne medjunarodne organizacije, zato što male države ne mogu da opstanu u današnjem globalnom i nemirnom svetu ako su sasvim same i bez prijatelja.

Kako je istakao Pendarovski, u ovih 30 godina svi su imali priliku da potvrde jednu realnost, a to je da opstanak i prosperitet nezavisne makedonske države zavisi od dva procesa: od unutrašnje inkuzivnosti i od spoljne integrisanosti.

„Uzeto zajedno, unutrašnja inkluzivnost i spoljna integracija su ključne osovine za dugoročnu stabilnost i prosperitet naže države. Severna Makedonija može da napreduje samo ako je svi njeni gradjani osećaju kao svoju otadžbinu i ako je u potpunosti integrisana u zapadnu zajednicu naroda“, rekao je predsednik Severne Makedonije.

Nakon Pendarovskog govorili su predsednici parlamenta i vlade, Talat Džaferi i Zoran Zaev.

Centralnoj proslavi u Skoplju prisustvovali su predstavnici vlade, parlamenta, vladajućih političkih stranka, verskih organizacija, diplomatskog kora i nevladinih organizacija, ali nisu i predstavnici najveće makedonske opzicione partije VMRO DPMNE, koja je organizovali paralelnu proslavu Dana nezavisnosti u Bitolju.

Tročasovna proslava ispred Sobranja Severne Makedonije sastojala se od muzičkog dela, „Defilea nezavisnosti“ i govora predsednika države, vlade i parlamenta.

U „Defileu nezavisnosti“ su učestvovali kulturno umetnička društva svih naroda koji žive u Severnoj Makedoniji, sportisti, zdravstveni radnici, izvidjači, poljoprivrednici, vatrogasci, rudari, pripadnci vojske i specijalnih jedinica policije sa naoružanjem i vozilima, uz prelet policijskih i vojnih helikoptera.

Kako je objašnjeno, taj svečani defile oslikava državu Severnu Makedoniju, multikulturnu tradiciju zemlje i njeno evropsko opredeljenje i prikaz tog društva danas, jednakog za sve gradjane.

Severna Makedonija je treću deceniju nezavisnosti dočekala kao članica NATO i država koja očekuje početak pregovora sa Evropskoj unijom, što joj je obećano pre par godina, ali još nije ostvareno zbog bugarske blokade.

Na referendumu održanom na današnji dan 1991. godine izašlo je 72 odsto punoletnih gradjana tadašnje jugoslovenske Republike Makedonije, od kojih je 95 odsto odgovorilo pozitivno na pitanje: „Da li ste za samostalnu Makedoniju sa pravom da stupi u budući savez suverenih država Jugoslavije?“.

BONUS VIDEO: Hapšenje ubice sa Floride

Komentari

Vaš komentar