Pelosi pozvala Pensa da se izjasni o 25. amandmanu

Svet 07. jan. 202121:18
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi zatražila je od potpredsednika Majka Pensa da se izjasni da li će se pozvati na 25. amandman kako bi Tramp bio uklonjen sa funkcije i da će, ukoliko on ne počne proces uklanjanja Trampa iz Bele kuće, pokrenuti impičment, prenose američki mediji.

Pelosi je danas pozvala na hitno uklanjanje Trampa sa funkcije putem 25. amandmana, dan nakon što su njegove pristalice izvršile napad na Kapitol.

 

Predsednik SAD je juče podstakao oružanu borbu protiv Amerike, rekla je Pelosi novinarma ispred zgrade Kapitola, dodajući da je Trampov čin pobunjenički.

Američkom predsedniku Donaldu Trampu preostale su samo dve sedmice na funkciji, ali nakon napada izgrednika na američki Kapitol pojedini aktivno razmišljaju da li da ga uklone sa položaja.

Prema navodima medija, opoziv Trampa mogao bi biti odgovarajući lek, a time bi mu bilo zabranjeno i da se ponovo kandiduje za predsednika. Međutim, nema dovoljno vremena za opoziv američkog predsednika u naredne dve sedmice.

Druga opcija je pozivanje na 25. amandman, o kojem se periodično raspravljalo kao o krajnjem sredstvu za uklanjanje predsednika koji radi na svoju ruku ili onesposobljenog predsednika.

Da bi se prisilno oduzela moć Trampu, sa tim bi morao da se složi potpredsednik Majk Pens. Pensu bi, takođe, bila potrebna saglasnost većine zvaničnika iz Trampovog kabineta da predsednik nije sposoban za funkciju, da bi mu privremeno oduzeli vlast. Tramp bi potom mogao da ospori njihov potez pismom Kongresu.

Pens i kabinet bi tada imali četiri dana da ga ospore, da bi potom glasao Kongres – potrebna je dvotrećinska većina, obično 67 senatora i 290 članova Predstavničkog doma da bi ga trajno uklonili sa vlasti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar