Pekingu crnogorsko zemljište ako ne vrate milionski kredit

Svet 13. apr. 202113:29
Podeli:
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Prema pisanju lista “Frankfurter algemajne cajtung” (FAZ), koronvirus je "urušio" ekonomiju Crne Gore, male balkanske države koje zavisi od turizma. Milijardu evra kredita je mnogo novca, posebno kada zemlja ima godišnji BDP od četiri milijarde, pa se tako Crna Gora našla u dužničkoj klopki.

Pročitajte još :

Zvanična Podgorica je sada tražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. uzela od Kine za deonicu autoputa. U Briselu su saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne kredite za druge deonice druma.

Autoput od Bara do granice sa Srbijom trebalo bi da ima 177 kilometara. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, već deo od Podgorice do Kolašina košta milijardu evra, a ostalo bi moglo da bude još skuplje.

Korona je „urušila“ ekonomiju male balkanske države koje zavisi od turizma, ističe FAZ.

Za ovu godinu Svetska banka očekuje tri odsto rasta. Sredinom godine dolaze na naplatu prve rate kredita kineske Eksim banke sa kamatom od dva odsto.

Izgleda da je u vidu Crne Gore jedna evropska država postala žrtva kineske dužničke diplomatije koja nastaje oko Novog puta svile, piše FAZ.

„To nije iznenađenje“,kaže Sebastijan Horn, istraživač Instituta za svetsku privredu na Univerzitetu u nemačkom Kilu.

„Autoput koji je finansirala i gradila Kina od početka je imao nerealnu procenu isplativosti i premašivao je sposobnost zemlje da se zaduže“, dodaje.

Ovaj stručnjak podseća da je niz zemalja prethodnih meseci potražio finansijsku podršku u međunarodnim organizacijama zbog dugova prema Kini. Među njima su Ekvador, Kenija, Etiopija i Pakistan.

Mario Holcner, šef bečkog trusta mozgova WIIW koji se bavi istočnom Evropom, podseća da je Kina kao zalog rezervisala sebi crnogorsko zemljište, ukoliko kredit ne bude vraćen, prenose podgoričke „Vijesti“.

„Evropska unija naravno ima mogućnost da dugoročno veže Crnu Goru za sebe ukoliko finansijski podrži zemlju“, rekao je Holcner.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar