Peking zataškava slučaj nestale teniserke, to bi moglo da mu se obije o glavu

Svet 20. nov. 202113:49 > 13:52
Podeli:
Peng Shuai Foto: Jia Haocheng / Zuma Press / Profimedia

Nakon više od dve nedelje od kada je nestala iz javnosti, na društvenim mrežama pojavile prve fotografije kineske teniserke Peng Šuai. Na njima nasmejano pozira i svojim pratiocima želi prijatan vikend, ali pitanje je da li su fotografije verodostojne i kada su nastale. Kineski mediji tvrde da ih je sama objavila na WeChat društvenoj mreži ovog vikenda, ali čini se da malo ko veruje u ovu verziju priče. Nestanak Šuai političku priču koja bi mogla da ima ozbiljne posledice po Peking.

Novinarka Hu Siđin, pozivajući se na sopstvene izvore, navela je da nekadašnja broj jedan u dublu “ostala kod kuće poslednjih dana, jer nije želela da se uznemirava“.

„Uskoro će se pojaviti u javnosti i učestvovati u nekim aktivnostima“, napisala je Hu uz pomenute fotografije.

Fotografije su objavljene u trenutku kada sve veći broj zemalja izražava zabrinutiost za sudbinu devojke koja je ranije ovog meseca u javnost iznela optužbe za silovanje protiv jednog do bivših lidera Komunističke partije. Kineska vlada na ove optužbe nije zvanično odgovorila, kao ni Komunistička partija Kine, već je ceo slučaj gurnut pod tepih praćen misterioznim nestanko sportskinje.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta tvrdi Peng Šuai?

Peng (35), dvostruka bivša grend slem šampionka u dublu, 2. novembra na društvenim mrežama objavila je svoju ispovest u kojoj navodi da ju je bivši vicepremijer Kine Žang Gaoli (75) prisilo na seks u njegovom domu.

Ubrzo nakon objave, njena priča je izbrisana sa društvenih mreža i od tada kineski cenzori marljivo brišu njeno ime sa svih strana na internetu, pa čak i najneodređenije reference na njene navodea. Ova kampanja u Kini je digla na noge Žensku tenisku asocijaciju (WTA), piše CNN.

Sadašnje i bivše zvezde su govorile u znak solidarnosti sa Peng, zahtevajući da znaju gde se ona nalazi. Zabrinutost je porasla nakon što su kineski državni mediji objavili snimak mejla koji je Peng navodno poslala, u kojem povlači optužbe i tvrdi da je sve u redu.

Peng Shuai Foto: Bai Xue / Avalon / Profimedia

U intervjuu za CNN, šef WTA Stiv Sajmon opisao je mejl kao „nekakvu nameštenu izjavu“. On je takođe izjavio da je WTA na „raskršću“ sa Kinom i da su zapretili da će povući iz zemlje, ako bezbednost teniserke ne bude garantovana i ako njene optužbe ne budu istražene.

„Katastrofa koja se nadzire“

Pošto su Ziske olimpijske igre u Kini za manje od tri meseca, analitičari kažu da bi kontroverza oko teniserke, mogla da preraste u sukob bez presedana između sprotske zajednice i Pekinga.

Vilijam Ni, koordinator za istraživanje i zalaganje u nevladinoj organizaciji Kineski branioci ljudskih prava kaže da je ovo katastrofa koja se nadzire za kinesku vladu.

Zimske olimpijske igre koje su zakazane za februar, već se suočavaju sa mogućim bojkotom zbog kineske vlade i njenog ponašanja prema Tibetu, Hongkongu i Sinkjangu.

Direktan izazov

To što bi cenzurisan post na društvenim mrežama mogao da okupi svet tenisa i natera ga da se suprotstavi Pekingu, bilo bi iznanađenje za kinesku vladu. Poslednjih godina, u ovoj zemlji su se prema pisanju CNN, uspešno ućutkivali brojni kritički glasovi.

Međutim WTA, odbja da se povinuje.

Peng Shuai Foto:MB Media Solutions / Alamy / Alamy / Profimedia

Sajmon, šef WTA, ističe da su voljni da se povuku i nose sa svim komplikacijama koje sa njim dolaze.

Pripremajući se da okrene leđa kineskom tržištu, uključujući i desetogodišnji ugovor o održavanju turnira u Šenženu, WTA predstavlja direktan izazov za Peking.

Mareike Ohlberg, viša saradnica u Azijskom programu nemačkog Maršalovog fonda, rekla je da je ovo hrabar potez i da je to „prava stvar“.

„To je što bi više organizacija trebalo da uradi. Većina organizacija se plaše Kine, boje se da ih Kina može kazniti. Mislim da je važno da više organizacija shvati da takođe imaju određenu polugu“, rekla je ona.

Ućutkivanje #MeToo pokreta

Do danas, kineska vlada je uspešno suzbijala zagovaranje pokreta #MeToo. Ona je upregla svoj aparat da pridobije, zatvara, preti i ućutkuje kineske feministkinje i njihove pristalice.

Međutim, ova taktika sada ne uspeva, pošto globalni pokret #MeToo pomaže da se skrene pažnja na slučaje kineske teniserke Peng.

Dilema Pekinga

Ućutkivanjem Peng, Peking se suočava sa neobičnom dilemom. Ako bi se ona pojavila na državnoj televiziji, analitičari kažu da bi ono što ona kaže trebalo uzeti sa rezervom, s obzirom na dugu evidenciju kineskih državnih medija u emitovanju iznuđenih priznanja ili drugih izjava datih pod prinudom.

I dok bi u zapadnim demokratijama vladajućoj stranci bilo lako da demantuje takve optužbe, ili da se distancira od visokog zvaničnika, u Kini su lideri partija van svake sumnje pred javnošću.

A Žang nije običan vođa, već je i prijatelj kineskog predsednika Si Đinpinga. Jedini način da se visoki lideri nađu u nemilosti jeste da budu disciplinovani od strane same partije – kao što su neki koji su se našli u Sijovoj antikorupcionaškoj kampanji.

Kineska vlada je do danas više puta odbijala da komentariše slučaj kineske teniserke.

Govoreći na konferenciji za novinare, portoparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Điao Lijian, rekao je da optužba teniserke nije diplomatsko pitanje i odbio je da dalje komentariše.

BONUS VIDEO: Prvi kinez u Formuli 1

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar