Pavićević za Nova.rs: Građani će na izborima razvlastiti DPS

Svet 21. jun. 202016:54
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević

Direktor Društva za istraživanje politike Vladimir Pavićević kaže za Nova.rs da je DPS Mila Đukanovića zbog dešavanja u Budvi doživeo pravi politički nokaut, ističući da će vladajuću stranku crnogorski narod uskoro razvlastiti na predstojećim izborima.

U razgovoru za naš portal, Pavićević se osvrnuo na sve aktuelne teme u Crnoj Gori, komentarišući političke implikacije koje vlast u Podgorici izaziva sprečavanjem otvaranja granice sa Srbijom i pokušajem zabrane litija u
odbrani pravoslavnih svetinja.

Siledžijsko ponašanje DPS-a u Budvi

Pavićević je ovih dana u Budvi, kaže da svedoči sa lica mesta.

„U Budvi na delu imamo siledžijsko ponašanje Đukanovićevog DPS-a. Golom silom se krenulo na građane Budve i na prekrajanje izborne volje Budvana. Partijskim naređenjem Mila Đukanovića DPS je pokušao da precrta i državu i Ustav i volju građana. Ima povređenih, a Savet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da su pojedini policajci prekoračili ovlašćenja. Ovo što DPS pokušava u Budvi, toga nema ni u džunglama Gvatemale“ kaže naš sagovornik iz Budve.

Foto: TANJUG/ TWITTER/ ZELENASCG/ nr

U Crnoj Gori postoji dubinska kriza legitimiteta institucija već duže vreme.

„Afera “Koverta” pre godinu i po motivisala je građane da učestvuju u masovnim, nenasilnim protestima protiv kupovine glasova i mandata na izborima. Krajem prošle i početkom ove godine Crkva je na usvajanje jednog neustavnog Zakona o slobodi veroispovesti odgovorila litijama, na kojima učestvuju desetine hiljada građana svih vera i nacija. Sada imamo budvanski slučaj novog divljanja vrha DPS-a. Deluje da Milo Đukanović gubi tlo pod nogama. Glas razuma su crnogorski građani koji na siledžijstvo DPS-a odgovaraju nenasilnim, dostojanstvenim i srčanim otporom“ priča Pavićević.

Foto: Privatna arhiva

Najopasniji Đukanovićev protivnik biće građani

Izbori u Crnoj Gori raspisani su za 30. avgust, a Pavićević smatra da DPS-u značajno slabi podrška i da treba da strahuju od gubitka vlasti.

„DPS je uoči redovnih izbora ove godine veoma slab. Gospodin Đukanović se suočava sa konstantnim padom podrške u biračkom telu. Partneri sa Zapada saopštavaju sve oštrije kritike na račun trenutne vlasti u Crnoj Gori. U Crnoj Gori imamo opštu atmosferu da je razvlašćivanje DPS-a neminovnost. Milo Đukanović sve vreme potencira da su Srbi u Crnoj Gori njegovi najveći protivnici. A činjenica je da su u Crnoj Gori diskriminisani svi koji ne
podržavaju gospodina Đukanovića i koji su protiv DPS-a. Najopasniji i najbrojniji protivnik Mila Đukanovića na izborima ove godine biće crnogorski građani svih vera i nacija. Građani će na izborima i razvlastiti DPS“, naglašava direktor Društva za istraživanje politike.

Foto: Zoran Lončarević

On objašnjava na koji način će dešavanja u Budvi uticati na ishod predstojećih izbora u Crnoj Gori

Pročitajte još:

„Vrh DPS-a je siledžijskim prepadom i protivpravnim delovanjem policije hteo da preuzme Budvu i da u izbore u Budvi na jesen uđe sa pozicija vlasti. Građani ih sprečavaju u tome i sada imamo situaciju da je u Budvi DPS doživeo politički nokaut. Sve relevantne determinante su poređane tako da je konačno na red došlo razvlašćivanje DPS-a. To žele građani, DPS je slab, a međunarodna determinanta je nezadovoljna učincima vlasti DPS-a. Posebno je zanimljivo da iz Njujorka, Vašingtona, Londona, Berlina, Pariza i Brisela dolazi ista poruka nezadovoljstva opštim demokratskim nazadovanjem Crne Gore kao posledice vladavine DPS-a.“

Potrebna politika saradnje, a ne zatvaranje granica

Komentarišući situaciju na granicama, Pavićević ističe da bi upravo sada trebalo insistirati na politici otvaranja.

„Vlada Crne Gore odlučila je da se granica sa Srbijom drži pod izuzetno restriktivnim nadzorom koji podrazumeva da vam ukoliko dolazite iz Srbije u Crnu Goru sledi samoizolacija od 14 dana. Moj stav je da posebno u ovakvim momentima treba da insistiramo na politici otvaranja, saradnje i pomirenja jer je to politika budućnosti i to žele i građani Crne Gore i građani Srbije. Između građana Srbije i građana Crne Gore postoje snažne bratske, porodične i prijateljske veze i najprirodnije je da možemo da idemo jedni kod drugih. Mere borbe protiv virusa treba da budu snažne i u jednoj i u drugoj državi, a da to suštinski podrazumeva i mogućnost slobode kretanja između dve države. Takav model je moguć“ siguran je Pavićević.

Foto:Shutterstock/Karl Allen Lugmayer

On naglašava da je ključno da postoji kredibilna politička alternativa ovoj vlasti.

„Ta alternativa danas u Crnoj Gori postoji i ona se zove Demokratska Crna Gora Alekse Bečića. To je mlada politička formacija koja je za pet godina koliko postoji preuzela primat u crnogorskoj opoziciji i postala najozbiljniji rival DPS-u Mila Đukanovića. To je umerena, građanska opcija koja je DPS već pobedila u Herceg Novom, Kotoru, Budvi, Beranama, Tuzima… Demokrate Alekse Bečića imaju veoma dobru komunikaciju i sa svim relevantnim međunarodnim akterima. Došao je trenutak da višestranačje u Crnoj Gori konačno proizvede promene i to će biti promene na bolje“ zaključuje Pavićević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar