Pavićević: U Crnoj Gori se desila fantastična stvar

Svet 23. sep. 202014:01
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević

Politikolog Vladimir Pavićević je, komentarišući zasedanje konstitutivne sednice Crne Gore, rekao za N1 da je to što je postignut dogovor između tri pobedničke koalicije o predsedniku parlamenta i mandataru "fantastična stvar". Naglašava da uopšte nije važno ko će biti na čelu kog ministarstva, i da se o tome i ne postavlja pitanje, već da je važnije bilo - kako će se u narednom periodu upravljati Crnom Gorom.

„Mnogo je bilo govora o tome da li će tri pobedničke liste, koje su toliko raznovrsne, imaju veliki broj stranka, kako će one sada uspeti da se dogovore. Desilo se nešto fantastično – do izbora smo imali saglasnost ključnih opozicionih lista da je razvlašćivanje vlasti Mila Đukanovića ključni cilj, to je i ostvareno, a sada na delu imamo ono što treba da bude ključna reč, a to je – zajedništvo“, kazao je Pavićević u emisiji N1 Studio Live.

Pročitajte još:

Smatra da je logično da nosilac liste sa najviše glasova, a to je Krivokapić, bude mandatar za sastav nove Vlade.

„Svakome ko je pratio ove izbore, potpuno je jasno da ova ogromna pobeda nad DPS-om ne može da rezultira drugačije nego formiranjem nove, demokratske vlade, koju će da čine ljudi koji su se kandidovali i pobedili Mila Đukanovića. Stalno se govori o maloj razlici, 40 prema 41 mandata, ali je zapravo DPS sada ima 30 mandata, nema 40“, rekao je Pavićević.

Na pitanje zna li se koji će resor da dobije URA Dritana Abazovića, Pavičević kaže da je to najzanimljivije pitanje, ali…

„Ono što sam ja primetio u ove tri sedmice od izbora, to je da je kao centralno pitanje izdvojeno kako će se u narednom periodu upravljati Crnom Gorom, a ne ko će biti na kom mestu. Ja bih prepustio mandataru da u konsultacijama sa raznovrsnim akterima, ne samo sa strankama, nego i sa nevladinom organizacijama, dođe do imena u resorima vlasti. Da se uzdržimo od nagađanja za sada“, izjavio je analitičar.

Vladimir Pavićević Foto:Privatna arhiva

„Otvoriti granice“ sa Srbijom

Komentarišući odnose Crne Gore i Srbije u prethodnom periodu, Pavićević kaže da su oni godinama u kontinuitetu bili loši.

„To je bila jedna politika distanciranja“.

Ali su, dodaje, građani ostali povezani i prijateljskim, i porodičnim, i kumovskim vezama.

„Tako da je ta politička distanca bila prosto neprimerena… Mislim da čće ova koalicija raditi na političkoj otvorenosti sa Srbijom, umesto politike zatvorenih granica. Za razumevanje situacije važno je i to što se zvanični Beograd, naročito u pogledu izjava Aleksandra Vučića, bio uzdržan od mešanja u unutrašnju politiku Crne Gore, i mislim da je to bila prava odluka“, naglasio je sagovornik N1.

Jasno je, međutim, da je crkva odigrala jednu od ključnih uloga u Crnoj Gori.

„Prvo, Amfilohije, to su pokazivala istraživanja, uživa strašno poštovanje među građanstvom u Crnoj Gori. Crkva, mitropolija, to su institucije u koje se najviše veruje u Crnoj Gori. I onda se ta jedna institucija našla na silovitom udaru vlasti Mila Đukanovića preko usvajanja neustavnog Zakona o slobodi veroispovesti. Crkva kao ugroženi akter, reagovala je u pokušaju da odbrani sebe, primenivši dozvoljeni mehanizam – litije. Crkva je branila osnovna ustavna načela, a građani su joj u tome pomogli“, ocenio je Pavićević.

Komentari

Vaš komentar