Pašinjan poručio: Potpisaću novi dokument sa Bakuom

Svet 20. maj. 202111:11
Podeli:
Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Vršilac dužnosti premijera Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da namerava da potpiše novi dokument sa Bakuom nakon trilateralnih pregovora sa učešćem Rusije i Azerbejdžana.

PROČITAJTE JOŠ:

„Trilateralni pregovori između Jermenije, Rusije i Azerbejdžana su u toku. Odluke, prema kojima su dostignuti preliminarni dogovori sa međunarodnim partnerima, stopostotno odgovaraju interesima Jermenije. Ako Azerbejdžan ispuni dogovore i pod uslovima koje smo dogovorili, da, potpisaću taj dokument“, rekao je Pašinjan na sastanku vlade.
S tim u vezi, nije hteo da otkrije detalje jer je dokument za sada radni.

Istovremeno, vršilac dužnosti premijera izjavio je da je preciziranje i na kraju demarkacija jermensko-azerbejdžanske granice u interesima i Jerevana i Bakua, da predstavlja garanciju bezbednosti Jermenije, ali da to nije jednostavan proces.

Jermenske vlasti imaju snažnu političku volju za regulisanjem situacije u Nagorno-Karabahu, kako bi dugoročno isključile mogućnost rata i pokrenule miran period za Jermeniju i jermenski narod, dodao je Pašinjan.

On je takođe upozorio da je situacija na jermensko-azerbejdžanskoj granici napeta, kao i da se oko 500-600 vojnika Oružanih snaga Azerbejdžana nalazi na teritoriji Jermenije.

„U političkom smislu naše akcije su sledeće – ne dozvoliti da situacija izmakne kontroli, učiniti sve kao bi se sprečio vojni sukob i učiniti da azerbejdžanske Oružane snage napuste jermensku teritoriju“, objasnio je v.d. premijera.

Ranije je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov smatra da bi Rusija mogla da postane posrednik u rešavanju pitanja vezanih za demarkaciju granice između Jermenije i Azerbejdžana.

Prethodno je jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo da su azerbejdžanski vojnici pokušali da pomaknu svoje položaje na teritorije gradova Vardenis i Sisijan na jugu Jermenije, što Jerevan smatra provokacijom. Pašinjan je rekao da procese koji se odvijaju na granici sa Azerbejdžanom ne bi trebalo smatrati demarkacijom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar