Partije se zagrevaju za izbore u Nemačkoj, Zeleni u usponu

Svet 22. apr. 202111:40
Podeli:
Foto:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Ubrzo pošto su vodeće nemačke stranke predstavile kandidate za kancelara, ankete pokazuju da predstavnica Zelenih ima veću podršku od naslednika Angele Merkel na čelu demohrišćana, sa mogućnošću da na izborima u septembru unese svež vazduh u ustajalu političku scenu i duboko preoblikuje nemačku politiku, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

PROČITAJTE JOŠ:

Konzervativni savez Angele Merkel pao je iza Zelenih na najniži rejting u anketama u utorak, nekoliko sati pošto je imenovao svog kandidata za novog kancelara Armina Lašeta, piše Tajms naglasivši da je u pitanju jedno od najoštrijih udaljavanja glasača od demohrišćana u modernoj nemačkoj istoriji.

Ako bi opšti izbori bili održani ovog vikenda, 28 odsto birača podržalo bi Zelene, dok bi 21 odsto podržalo Uniju, odnosno savez Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU), pokazuje istraživanje emitera NTV i RTL. Unija je na jesen vodila s čak 20 poena razlike.

Foto:EPA-EFE/Federico Gambarini

Anketa sprovedena u dva dana tokom kojih su Zeleni i Unija imenovali svoje kandidate za kancelara, verovatno će biti protumačena kao presuda 60-ogodišnjem Lašetu, ali bi takodje mogla značiti talas entuzijazma za novu političku figuru stranke Zelenih Analenu Baerbok (Annalena Baerbock).

Dve vodeće stranke, demohrišćani i Zeleni, konačno su odlučile ko će zameniti kancelarku postavljajući ne samo ideološku bitku, nego i generacijsku, piše Njujork tajms, naglasivši da je pitanje hoće li Nemci glasati za promene ili će se držati politike Angele Merkel, koja je ispostavila skoro dve decenije ekonomske snage i političke stabilnosti.

Četrdesetogodišnja Analena Baerbok iz Zelenih nikada nije bila u vladi i obećava novi početak za Nemačku. Ona se suočava s Arminom, 60-godišnjim guvernerom najveće pokrajine i odnedavno predsednikom CDU koji je obećao da će nastaviti konzervativnu politiku koju je vodila Merkel.

Angela Merkel
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Dok su demohrišćani i dalje najjača politička snaga u zemlji, njihov društveno konzervativni, brend slobodnog tržišta ukorenjen u tradicionalnim hrišćanskim vrednostima, teško je pogođen nemoći da upravljaju najnovijim talasima korona virusa i prozivkama oko nestašice vakcina.

Nedelju dana, umesto da se fokusiraju na izmene zakona kojim se reguliše pandemija, ističe list, konzervativci su bili obuzeti bitkom između dvojice lidera unutar unije CDU-CSU.

U govoru o prihvaćanju nominacije, Lašet je najpre pozvao na jedinstvo iznoseći svoju viziju Nemačke kao raznovrsne zemlje gde svako ima priliku da sledi svoje snove, ali je dao malo detalja o tome kako će budućnost izgledati.

Nasuprot tome, naglašava Njujork tajms, Baerbok se u svom govoru osvrnula na potrebu borbe protiv klimatskih promena i preoblikovanje političkog sistema zemlje kako bi se zadovoljile potrebe Nemaca u 21. veku.

Izbori u septembru biće ključni ne samo za Nemačku, nego i za Evropu, ocenjuje Njujork tajms i dodaje da će novi lider biti izabran za najmoćniju ekonomiju kontinenta i jednu od njenih vodećih snaga za demokratske vrednosti, u vreme kada nacionalistički i populistički pokreti dobijaju na snazi.

Odluke o kandidatima za septembarske izbore o novom kancelaru konačno donose neku jasnoću o tome ko će posle 16 godina zameniti Merkel, piše Vašington post, uz ocenu da će pobednik predstavljati novu eru za Nemačku, ali i Evropsku uniju.

Nejasno je koliki će uticaj penzionisanje Merkelove imati na položaj demohrišćana, dok pandemija dodaje novi nivo nepredvidivosti kampanje. Nakon što je na početku pandemije zbog uspešnog rukovođenja situacijom Merkelova CDU pobrala pohvale, u proteklih godinu dana stranka je u anketama pala za oko 10 procentnih poena.

Ipak, ukazuje Vašington post, vakcinacija se ubrzava u Nemačkoj a birači bi do septembra mogli da budu manje frustrirani načinom na koji se demohrišćani nose s pandemijom.

Politički uspon Zelenih deluje nezaustavljivo i nominacija Baerbok kao kandidatkinje Zelenih za kancelarku pokazuje ambicije stranke da uzdrma ustajalu političku scenu na izborima u septembru, ocenjuje Fajnenšel tajms u uredničkom komentaru.

Nijedna vladajuća koalicija sada ne deluje verodostojno bez Zelenih, dok bi se Hrišćansko-demokratska unija Angele Merkel, mogla „preseliti“ u opoziciju.

Posle višegodišnje vladajuće koalicije, politička promena može biti samo dobra stvar, ukazuje list, naglasivši da to biračima pruža veći izbor i dobrodošlu šansu da se suprotstave koaliciji koja je premalo učinila da pripremi zemlju za tehnološki, ekonomski i geopolitički poremećaj s kojim se suočava.

Izbor Baerbok pokazuje da umereni čvrsto kontrolišu njenu stranku, nekada razuzdani ekološki protestni pokret koji je sazreo između radikala i pragmatičara.

Njeno imenovanje je bilo glatko i saglasno. Zeleni su, ističe londonski list, pokazali disciplinu koja je nekada bila zaštitni znak nemačkih konzervativaca.

U ovom trenutku, ukazuje Fajnenšel tajms, Zeleni imaju politički zamah i verovatno će dublje preoblikovati nemačku politiku.

Iako su neke zelene doktrine zabrinjavajuće, posebno poreska politika koja kažnjava bogatstvo, kao i oklevanje trošenja na odbranu, stranka unosi svež vazduh u nemačkoj političkoj sceni. Više istog je poslednje što Nemačkoj treba, zaključuju urednici Fajnenšel tajmsa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar