S. Makedonija dobila vladu, na redu pregovori o koaliciji

Svet 04. avg. 202021:04 > 21:50
Podeli:
Foto:Press Service of the Parliament of North Macedonia via AP

Parlament Severne Makedonije je na današnjoj konstitutivnoj sednici verifikovao mandate 120 poslanika desetog saziva Sobranja izabranih na vanrednim parlamentarnim izborima 15. jula, javlja makedonska agencija MIA. Očekuje se da će pregovori o stvaranju vladine koalicije biti teški.

Prema Ustavu, predsednik ima deset dana nakon konstituisanja novog Parlamenta da mandat za formiranje vlade preda kandidatu stranke, odnosno strankama koje imaju većinu u Parlamentu.

 

Predsednik države Stevo Pendarovski izjavio je da će održati konsultacije s političkim strankama nakon konstituisanja Parlamenta.

Na prevremenim parlamentarnim izborima 15. jula SDSM je osvojio 46 poslaničkih mesta, VMRO-DPMNE 44, DUI 15, Savez za Albance/ Alternativa 12, Levica 2 i DPA 1.

Konstitutivna sednica novog Sobranja održana je u skladu sa zdravstvenim protokolima za zaštitu od širenja kovid-19.

Od 120 poslanika, samo tri nisu prisustvovala današnjoj sednici.

Sobranje je konstituisano poslednji dan zakonskog roka, a predsednik nije izabran jer još nije formirana vladajuća većina. Do njenog sastavljanja predsedaće dosadašnji predsednik Talat Džaferi.

 

Ključ sastavljanja vlade kod najveće albanske stranke

 

Ključ sastavljanja vlade u rukama je Demokratske unije za integraciju (DUI), najveće albanske političke stranke koja predstavlja etničku albansku manjinu.

DUI je bio deo Zaevljeve vlade koja je u januaru predala vlast tehničkom kabinetu, uoči izbora koji su bili dogovoreni za 12. april, ali su odgođeni zbog pandemije.

SDSM i DUI zajedno imaju 61 mesto, no DUI je ranije naznačio želju da premijersko mesto preuzme Albanac, prvi put nakon što se zemlja odvojila od bivše Jugoslavije 1991.

Zaev je prvo zahtev odbio insistirajući na tome da će se vratiti na tu dužnost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar