Pariz gori, policija suzavcem na demonstrante VIDEO

Svet 28. nov. 202019:27 > 21:40
Podeli:
Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

Francuska policija upotrebila je suzavac i šok bombe protiv demonstranata koji su se okupili u Parizu zbog donošenja novog Zakona o bezbednosti, koji bi ograničio deljenje snimaka i fotografija policije tokom akcija. U prestonici se okupilo oko 46.000 ljudi, a do sada je uhapšeno na desetine demonstranata, te povređeno više od 20 pripadnika policije, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.

Nekoliko desetina hiljada ljudi danas se okupilo na ulicama širom Francuske, a mirni protesti prerasli su u ozbiljne nerede.

Policija je saopštila da je privedeno 46 osoba, dok je više od 20 policajaca povređeno, preneo je BBC.

Pogledajte galeriju

Situacija u prestonici trenutno je nešto mirnija nego što je bila, kada su demonstranti zapalili Centralnu banku Francuske.

Demonstranti su zapalili i ulični nameštaj, te pokušavali da blokiraju pristup policiji nekim ulicama, preneo je Gardijan.

„Policija svuda, pravde nigde“, „Policijska država“ i „Nasmej se dok te tuku“ bili su među sloganima koje su demonstranti nosili na prepunom trgu.

Mnogi su se videti i transparenti sa natpisima poput: „Ko će nas zaštititi od policije?“ i „Stop policijskom nasilju“.

Demonstranti su palili vatromet, postavljali barikade i bacali kamenice na pripadnike policije, preneo je BBC.

Dok su u Parizu demonstranti palili automobile i kioske, policija u Lionu koristila je vodene topove kako bi rasterala okupljene.

 

Podsetimo, širom Francuske organizovano je na desetine skupova protiv Zakona o bezbednosti koji je ove nedelje odobrio donji dom parlamenta, ali još čeka “zeleno svetlo” Senata.

Grupe za građanske slobode i novinari zabrinuti su da će ta mera zaustaviti slobodu štampe i omogućiti policijskoj brutalnosti da ostane neotkrivena i nekažnjena.

Rasprava se ponovo pokrenula poslednjih dana, nakon što su se pojavili snimci francuskih policajaca koji su pretukli crnog muzičkog producenta Mišela Zeklera, što je izazvalo negodovanje širom zemlje.

Policajci umešani u premlaćivanje Zeklera suspendovani su dok se ne sprovede interna policijska istraga.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar