Parada ponosa u Švajcarskoj uoči referenduma za legalizaciju gej brakova

Svet 04. sep. 202121:20 > 21:55
Podeli:
Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u Cirihu u znak podrške zajednici LGBT i "braku za sve", o kojem će građani Švajcarske odlučivati na referendumu zakazanom za 26. septembar. Istopolni parovi u Švajcarskoj trenutno mogu da dobiju samo dozvolu za društvenu zajednicu, a ako većina bude glasala za legalizaciju, pored stupanja u brak moći će i da usvajaju decu.

Učesnici skupa, oko 20.000 prema navodima organizatora, prošetali su u veseloj atmosferi uz zvuke muzike. Nosili su transparente sa natpisima „Da“ i „Brak za sve“.

Parada ponosa u Cirihu obično bude organizovana u junu, ali je ove godine zbog epidemije koronavirusa pomerena za septembar.

Prema poslednjim anketama, oko 69 odsto Švajcaraca podržava načelo braka za sve, 55 odsto je apsolutno za brak za sve, a 14 odsto se izjasnilo da nema ništa protiv.

Posle nekoliko pokušaja, parlament je u decembru usvojio zakon o homoseksualnom braku.

Međutim, neki konzervativni krugovi su odmah najavili da će pokrenuti referendum, zahvaljujući sistemu direktne demokratije koji vlada u Švajcarskoj.

Referendum je zakazan za 26. septembar.

Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP

Istopolni parovi u Švajcarskoj trenutno mogu da dobiju samo dozvolu za društvenu zajednicu, a ako većina bude glasala za legalizaciju, pored stupanja u brak moći će i da usvajaju decu.

Lezbijski parovi će imati i lakši pristup doniranoj spermi ako žele da rode decu, a njihovi partneri će lakše dobijati švajcarsko državljanstvo.

Protivnici legalizacije istopolnih brakova kažu da brak treba da bude zajednica muškarca i žene, a da decq moraju da imaju pravo da imaju i oca i majku.

BONUS VIDEO: Uneskova lista zaštićenih dobara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar