Papa: Svet je na putu samouništenja

Svet 22. apr. 202121:32
Podeli:
Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA

Papa Franja upozorio je danas da je svet „na putu samouništenja“ ako politički lideri ne uspeju hrabro da iskoriste pandemiju kovida 19 kao šansu da planetu učine pravednijim i zelenijim mestom.

Papa je od svog izbora 2013. više puta govorio o potrebi zaštite okoliša, a danas je objavio dve videoporuke, jednu u povodu Dana planeta Zemlje, a drugu za sastanak na vrhu na temu klimatskih promena čiji je domaćin američki predsednik Džo Bajden.

U video poruci objavljenoj na Svetski dan Zemlje, papa Franja je rekao da politički lideri imaju priliku da izađu iz ove situacije bolji nakon pouka naučenih o socijalnim nepravdama otkrivenim tokom pandemije, prenosi AP.

„I globalne katastrofe, kovid i klima, pokazuju da nemamo vremena za gubljenje. Vreme nas pritiska i, kao što je pokazao kovid-19, mi imamo sredstva da odgovorimo na izazov. Imamo sredstva. Vreme je za delanje, mi smo na granici”, rekao je papa.

Dodao je da bi nedaće sa kojima se čovečanstvo suočilo u pandemiji trebalo da podstaknu lidere da teže inovacijama i pronalascima kako bi bolje zaštitili planetu.

Apelovao je na „sve lidere sveta: da se ponašaju smelo, delaju pošteno i uvek govore istinu ljudima, tako da ljudi znaju kako da se zaštite od uništenja planete i kako da zaštite planetu od uništenja koje smo mnogo puta pokrenuli“.

Događaj čiji je domaćin američki predsednik Džo Bajden, a koji bi trebao vratiti SAD na položaj svetskog predvodnika borbe protiv klimatskih promena nakon što je bivši predsednik Donald Tramp napustio Pariski klimatski sporazum, Papa je proglasio – divnim. Kritikovao je Trampa koji je napustio taj svetski dogovor o borbi protiv klimatskih promena i pozdravio odluku Vašingtona pod novom Bajdenovom vladom da se vrati u sporazum.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar