Papa Franja se obratio vernicima na Trgu svetog Petra

Svet 18. apr. 202115:18
Podeli:
Papa Franja
Papa Franja. Foto: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Papa Franja ponovo se danas pojavio na prozoru apostolske palate koja gleda na Trg svetog Petra kako bi se tradicionalno obratio vernicima nedeljom.

Pročitajte još:

„Srdačan pozdrav svima, Rimljanima, brazilskim hodočasnicima, Poljacima, Špancima, Bogu hvala možemo svi ponovo da se nađemo na ovom trgu za naš nedeljni susret“, poručio je nasmejani papa vernicima i hodočasnicima okupljenim da ga čuju.

„Moram vam reći, nedostaje mi trg. Kad moram da se molim u biblioteci nisam zadovoljan. Hvala Bogu i hvala vama na vašem prisustvu, želim vam svima dobru nedelju“, rekao je papa.

Zbog epidemioloških restrikcija uvedenih u Italiji, i prema tome i u Rimu gde se nalazi Vatikan, nije dozvoljeno okupljanje i zbog toga je prekinuto obraćanje pape, popularno medju vernicima i turistima.

On je ovom prilikom i izrazio je zabrinutost zbog povećanja vojnih aktivnosti u Ukrajini i izrazio nadu da će se delovati u cilju smirivanja tenzija.

Rusija se optužuje da je rasporedila desetine hiljada vojnika blizu granice sa Ukrajinom i na Krimu, poluostrvu koje je Moskva pripojila 2014. godine, a nedavno su ponovo počele borbe na istoku Ukrajine, takoreći potpuno prekinute primirjem iz leta 2020.

„Sa velikom zabrinutošću pratim događaje koji se odvijaju u nekoliko regiona u istočnoj Ukrajini gde poslednjih meseci ima sve više kršenja primirja“, rekao je papa tokom svoje tradicionalne nedeljne molitve na Trgu svetog Petra.

Papa je rekao da se „snažno nada“ da će se sprečiti povećanje tenzija i da treba da se preduzmu potezi za podsticanje uzajamnog poverenja koji idu u prilog potrebnog mira.

„Takođe treba imati u srcu humanitarnu krizu koja pogadja stanovništvo i ja izražavam solidarnost“, rekao je papa.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar